Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 23. oktobris
Daina, Dainida, Dainis

Bāliņa: Desmit mēneši nav pietiekams laiks elektroniskās balsošanas sistēmas ieviešanai

Jau uz nākamajā vasarā gaidāmajām pašvaldību vēlēšanām iecerēts izveidot elektronisko balsošanas sistēmu, kuras izveides izmaksas tiek lēstas 700 000 latu apmērā. Taču Latvijas Informācijas un komunikācijas tehnoloģijas asociācijas prezidente Signe Bāliņa intervijā Latvijas Radio norāda uz vairākiem riskiem, kas saistīti ar tik ātru elektroniskās balsošanas sistēmas ieviešanu.

S.Bāliņa atzina, ka agri vai vēlu Latvijā vajadzētu ieviest elektronisko balsošanu, taču viņa pauda šaubas, vai to var izdarīt šobrīd. Pašlaik koncepcija vēl nav nonākusi Ministru kabineta komitejā, nāktos mainīt arī likumdošanu.

Paredzēts, ka nobalsot elektroniski varēs, izmantojot drošu elektronisko parakstu, kas līdz minimumam mazinās šaubas par interneta vēlēšanu tiesiskumu, jo tiks nodrošināta katra konkrētā vēlētāja identificēšana, kā arī vēlētāju datu pārbaude saistībā ar viņa tiesībām piedalīties vēlēšanām.

Lai elektroniskā vēlēšanu sistēma būtu droša, šīs sistēmas uzturētājam tiks noteiktas vairākas drošības prasības attiecībā uz vispārīgiem drošības pasākumiem, kā arī interneta vēlēšanu informācijas sistēmu, iekārtu un procedūru drošību.

Saskaņā ar Tieslietu ministrijas apkopoto informāciju, bez šiem 700 000 latu, kas nepieciešami pašas sistēmas izveidei, interneta vēlēšanu sistēmas uzturēšanai Satiksmes ministrijai nākamgad būs vajadzīgi 25 000 latu, bet 50 000 - katru nākamo vēlēšanu rīkošanai.

Iekšlietu ministrijai būs nepieciešami 345 000 latu, no tiem 300 000 - vēlētāju reģistra pilnveidošanai un 45 000 - vēlētāju reģistra uzturēšanai. Savukārt turpmākajos gados vēlētāju reģistra uzturēšana izmaksās 45 000 latu.

Centrālai vēlēšanu komisijai (CVK) vēlēšanu sistēmas ieviešanai nākamajā gadā būs vajadzīgi 180 000 latu, bet interneta vēlēšanu sistēmas uzturēšanai nākamgad un turpmākajos gados - 62 000. Vēl 36 000 vajadzēs katru nākamo vēlēšanu rīkošanai.

Paredzēts, ka jautājumu par finansējuma piešķiršanu izskatīs kontekstā ar valsts budžeta kārtējam gadam sagatavošanu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Par pārvaldības kvalitāti

Nesen laikrakstā Diena un citos medijos uzmanība bija pievērsta Nobela prēmiju piešķiršanai. Saistībā ar pētījumu, kas saņēmis Nobela prēmiju ekonomikā, tika uzsvērta pārvaldības loma valsts attīst...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē