Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Bauskas mērs: Piemiņas pasākumu izmanto provokācijām

Bauskas pašvaldības vadītājam pirmdien nācies mainīt dienas plānus, viņaprāt, nepamatotas ažiotāžas dēļ, kas sacelta ap piektdien, 14.septembrī, Bauskā atklāto pieminekli pilsētas aizstāvjiem 1944.gadā, Bauskas novada domes priekšsēdētājs Valdis Veips (V).

Viņš informēja, ka 14.septembrī Bauskas pilskalnā tika atklāts piemineklis Bauskas aizstāvjiem. Piemineklis veltīts unikāliem notikumiem 1944.gadā, kad toreizējais Bauskas apriņķa priekšnieks Jānis Uļuks aicināja iedzīvotājus pretoties padomju karaspēkam. Viņa aicinājumam atsaucās ap 300 jaunu puišu, kuriem pievienojās leģionāri un citi Vācijas karaspēka vienību karavīri, taču lielākā daļa šajās cīņās pret okupāciju bija civiliedzīvotāji.

Pieminekļa uzstādīšanas idejas autors ir viens no retajiem dzīvi palikušajiem 1944.gada Bauskas aizstāvēšanas kauju dalībniekiem, Latvijas Nacionālo karavīru biedrības Bauskas rajona nodaļas vadītājs Imants Zeltiņš, kurš kaujās pie Bauskas zaudējis plaukstas.

Piemineklis izveidots par ziedojumiem, kas saņemti gan no Nacionālo karavīru biedrības, biedrības Daugavas Vanagi, gan no privātpersonām, bet tas atrodas uz pašvaldības zemes. Pieminekļa atklāšanā Bauskas pašvaldību pārstāvējis deputāts un vēsturnieks Raitis Ābelnieks (VL/TB-LNNK).

No medijiem Veips uzzinājis, ka pret šo pieminekli protestē Apvienība pret nacismu, vēršoties arī pret pašvaldību.

"Uzskatu, ka šim piemineklim ar nacismu nav nekā kopīga, un nedomāju jebkā izvērtēt tā uzstādīšanu, nedz izvērtēt deputāta Ābelnieka dalību tā atklāšanā. Ap šo notikumu ir sacelta nepamatota un mākslīga ažiotāža. Neviens no biedrības Apvienība pret nacismu ar mani nav kontaktējies, neesmu saņēmis nedz vēstules, nedz citādus pieprasījumus atkāpties," skaidroja Veips.

Bauskas mērs pauda nožēlu, ka izjūt tendenciozu un provokatīvu mediju interesi, jo pusi dienas pārsvarā no medijiem krievu valodā viņš saņemot lūgumus komentēt šā pieminekļa uzstādīšanu. "Pēkšņi ar mani sazinās gan prese, gan raidstacijas, gan telekanāli, piemēram, 1BK un RTR. Diemžēl jautājumi tiek uzdoti klaji provokatīvi un jautātāju attieksme ir drīzāk naidu veicinoša nekā objektīva," skaidroja Veips.

Piemineklis ir ap divus metrus augsta obeliska veidolā, tajā iekalts uzraksts "Bauskas aizstāvjiem pret otrreizējo padomju okupāciju", un līdzās tam iekalti datumi, kas liecina, ka tas veltīts Bauskas aizstāvjiem, kas cīnījās 1944.gadā no 28.jūlija līdz 14.septembrim. Pieminekļa apakšā iekalts bijušā Valsts prezidenta Kārļa Ulmaņa teiktais: "Latvijai jābūt latviešu valstij."

Apvienība pret nacismu valdes priekšsēdētājs Jānis Kuzins medijiem izplatītajā paziņojumā norāda, ka "ir nepieņemami tērēt pašvaldības budžeta līdzekļus nacistu slavināšanai un celt tiem pieminekļus. "Apvienība pret nacismu" uzskata, ka pieminekli vajag demontēt un pārvietot uz Waffen SS brāļu kapiem."

Kuzins uzskata, ka Bauskas novada domes priekšsēdētājam būtu jāatkāpjas no amata un jāatvainojas tiem, "kas cieta no nacistu zvērībām Latvijā". "Ja tas nenotiks, Apvienība pret nacismu vērsīsies pie Vides aizsardzības un Pašvaldību lietu ministra ar lūgumu Bauskas novada domes priekšsēdētāju atlaist," teikts Kuzina paziņojumā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē