Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Belēvičs: Veselības aprūpes sistēmai atvēlētā nauda ir milzīga

Nauda, kura tiek atvēlēta veselības aprūpei, "ir milzīga, lai arī nepietiekama", un tās pārdale pēc taisnīgākiem principiem būs liels darbs, šorīt intervijā LNT raidījumam 900 sekundes sacīja veselības ministrs Guntis Belēvičs (ZZS).

"Mums ir sistēma," sacīja Belēvičs, norādot, ka veselības aprūpes sistēma funkcionē un galvenais uzdevums ir nodrošināt piekļuvi tiem pacientiem, kuriem to liedz naudas trūkums. Viņš arī norādīja, ka būtu jāmazina gaidīšanas rindas veselības aprūpē. Šogad veselības sfērai papildu tiks atvēlēts 31,1 miljons eiro, kas tiks izmantots, lai samazinātu pacientu līdzmaksājumus.   

"Līdzmaksājums samazināsies par gultas dienu, par uzturēšanos slimnīcā no 13,1 uz 10 eiro," sacīja veselības ministrs. Viņaprāt, tas mazinās divas problēmas – līdz galam neizārstēti cilvēki retāk prasīsies prom no slimnīcas un mazināsies parādnieku skaits, kuri izrakstās, bet nenomaksā savu uzturēšanos slimnīcā.

Mērķis gan esot panākt piecu eiro līdzmaksājumu 2015.gadā, tomēr 10 eiro, pēc ministra domām, esot solis pareizajā virzienā.

Viņš arī pieņem, ka varētu samazināties līdzmaksājumi par kompensējamiem medikamentiem, kas arī ir ļoti nozīmīga komponente ārstniecībā. Samazinājumi esot jāmeklē sistēmas iekšienē uz zāļu palētinājuma rēķina.

Zāles valsts kompensē 100%, 75% un 50% apmērā atkarībā no diagnozes.

Kompensējamo zāļu saraksts (KZS) sastāv no: A saraksta, kurā iekļauti līdzvērtīgas efektivitātes medikamenti; B saraksta, kurā iekļautajiem medikamentiem KZS nav līdzvērtīgas efektivitātes zāļu; C saraksta, kurā tiek iekļautas zāles, kuru izmaksas viena pacienta ārstēšanai gadā pārsniedz 4268,62 eiro un ražotājs zāļu kompensācijas izdevumus noteiktam pacientu skaitam apņemas segt no saviem līdzekļiem. Ir arī M saraksts, no kura ārsts var izvēlēties zāles grūtniecēm, vēsta aģentūra BNS. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nekad nesaki nekad

Daļā Lielbritānijas 2. maijā ir gaidāmas pašvaldību jeb vietējās vēlēšanas, kuras konservatīvo neveiksmes gadījumā draud ar problēmām britu premjeram Riši Sunakam. Tostarp, kā vēsta izdevums Fina...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē