Laika ziņas
Šodien
Skaidrs

Bijušais ārlietu ministrs: Ceru, ka Krievijas elite un Putins nav pašnāvnieki

"Es ceru, ka Krievijas politiskā elite un Krievijas prezidents nav pašnāvnieki. Bet tad, ja es paskatos Krievijas televīziju, man atkal liekas, ka viņi ir pašnāvnieki," ceturtdien intervijā LTV pauda bijušais Latvijas ārlietu ministrs un diplomāts Indulis Bērziņš.

"Draudēt ar to, ka viņi var pārvērst pārējo pasauli radioaktīvajos putekļos... Neviens normāls cilvēks to nevar iedomāties, bet Krievijā to dara oficiālā televīzijā viņu žurnālisti. Tas tiešām ir briesmīgi, ja cilvēks publiski to var pieļaut," teica Bērziņš.

Vienlaikus viņš aicināja saspīlētajā situācijā nebaidīties, jo "bailes ne cilvēkam, ne valstij nav īstākais palīgs". Tā vietā jāpilda savi mājasdarbi – jattīsta valsts bruņotie spēki un jāstiprina komunikācija ar sabiedrotajiem, jo "bez sabiedrotajiem mēs neesam nekas". Diplomāts arī neslēpa, ka Latvija bruņoto spēku attīstībai krīzes ietekmē nav veltījusi pienācīgu uzmanību un pietiekamus līdzekļus, norādot – tas nepieciešams "ne jau tāpēc, lai varētu vest pilna apmēra karu pret Krieviju, bet lai paši justos drošāk, arī modernā hibrīdkara apstākļos".

Tomēr viņš arī uzsvēra - naudas izdalīšana vēl nenozīmējot pozitīvu rezultātu. Tā ir lietderīgi un prasmīgi jāizmanto. "Šobrīd Aizsardzības ministrija dara pareizi – prasa tik, cik tā var iztērēt lietderīgi," uzskata bijušais ārlietu ministrs.

Diplomāts arī ir bažīgs par konflikta turpmāko attīstību Austrumukrainā, norādot – diemžēl tā iznākumu pašlaik prognozēt ir ļoti grūti. "Fakts, ka lielāka un spēcīgāka valsts vardarbīgi izmaina robežas otrai kaimiņvalstij, kura nesen tika saukta par brāļu tautu, ir slikts precedents ne tikai Eiropā, bet visā pasaulē. Pēc Olimpiskajām spēlēm es vairs neko neprognozēju. Beidzās Olimpiskās spēles, visiem likās, ka nākotne ir gaiša un skaista, un tad nāk šis agresīvais Krievijas solis pret tautu, kura nu galīgi nav naidīga. Pēkšņi šī tauta tiek saukta par nacistiem, fašistiem... Skaidrs ir viens – šobrīd atrast risinājumu, lai visi cilvēki "saglabātu sejas" un pašcieņu, ir ļoti grūti," skaidroja Bērziņš.

Pēc iespējas ātrāka konflikta atrisināšana ir visu interesēs, taču diplomāts nav optimistiski noskaņots. Turklāt nedrīkst pilnībā izslēgt arī reālu karadarbību Baltijas reģionā nākotnē. "Man būtu ļoti grūti to pieļaut, bet nevaram izslēgt. Ziniet, ja amerikāņi ir šeit atsūtījuši savus karavīrus... Ticiet man, amerikāņiem ir daudz darbu citviet pasaulē. Ja viņiem tas neliktos svarīgi – nostiprināt šeit savu klātbūtni un parādīt Krievijai, ka piektais pants ir reāls -, tad viņu šeit nebūtu. Mūs sargā 5. pants, tie nav tikai tukši vārdi, tā ir realitāte."

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē