Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +12 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 23. oktobris
Daina, Dainida, Dainis

Borgs: Pietrūkst mākslinieku bīdītāji

Latviešu mākslinieku darbi kvalitātes ziņā starptautiskajā arēnā ir tikpat vērtīgi kā ārvalstu, tomēr mūsu valsts māksliniekiem pietrūkst "bīdītāji" - lielās galerijas, kas var atļauties būt pasākumos, reklāmas pasākumi, mākslas zinātnieku apkalpošana, atrašanās "īstajā laikā un vietā", uzskata mākslas zinātnieks Jānis Borgs.

Viņš skaidroja, ka tas spēks, kas mākslas pasauli "dzen uz priekšu", ir bizness un industrija, "lielas naudas un intereses", tomēr latviešu māksliniekiem šāds spēks aiz muguras nestāv. "Viens no tādiem pasākumiem ir Venēcijas biennāle. Ja tur atpazīst, tad tas dod lielu spēku. Ja nav izbīdīšanas enerģijas apakšā, tad tas tur paliek dusot," sacīja J.Borgs. "Vienā vārdā – jo vairāk naudas zem dibena, jo augstāk var uzlekt, bet ne jau ar tukšu galvu," teica mākslas zinātnieks.

"Vietējais tirgus ir ļoti ierobežots. Ja neiet starptautiskā tirgū, tad viss paliek "vietējā sulā vāramies". Mēs zinām Latvijas pirktspējīgo publiku - kas viņus interesē. Bet pirktspējīgā publika ar interesēm un relatīvi zemās izglītības dēļ nespēj Latvijā bīdīt mākslas procesus. Lielajā pasaulē tā pirkstpējīgā publika ir plašāka, tādēļ arī plašāks loks izglītoto cilvēku," par mākslas procesiem stāstīja J.Borgs. Mākslas zinātnieks uzsvēra, kā zināms, ne vienmēr mākslinieku darbu kvalitāti var vērtēt pēc to pieprasījuma. "Tam ir augoša vētība, bet jautājums, cik ātri," piebilda J.Borgs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Moldovas trauksmes zvans

Iepriekšējās nedēļas nogalē Moldovā notikušajā referendumā par atbalstu valsts kursam uz integrāciju Eiropas Savienībā vārda tiešā nozīmē pēdējā brīdī uzvaru ar 11,6 tūkstošu balsu pārsvar...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē