Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 8. jūlijs
Adele, Antra, Ada

Bundžu Jānis: Pareizais noformējums

Zinājāt, ka šajās dienās aprit pieci gadi novadu reformai? Pietiekams pamats iedzert tasi kafijas un uzēst biskvītus, minētos produktus pareizi noformējot par rakstāmpapīru un pildspalvām. Galvenais ir pareizi noformēt. No tā, kā noformē jeb iesaiņo, ir atkarīgs viss. Gandrīz viss.

To, ka galvenais ir pareizi noformēt, mums norāda arī kāda cita pašvaldību būšana - proti, no 1. jūlija visām pašvaldībām sēdes būtu jānoformē tā, lai tās varētu klausīties audio formātā internetā. Būšot liela atklātība un caurspīdīgums. Pasākums, sekojot jaunajām tradīcijām, gan uz gadu atlikts.

Dažās sevišķi atklātās un caurspīdīgās pašvaldībās sēžu dzirdamību un redzamību nodrošina jau tagad. Rezultāti esot negaidīti labi. Piemēram, Ķekavas pašvaldībā, kur sēdes ieraksta jau no Ādama. Dažs iebildīs, ka taisni tur izcēlušās lielas problēmas ar naudiņām. Piesaukts pat "bankrats". Nu un kas?! Ja sēdes neierakstītu, jādomā, stāvoklis būtu vēl daudz briesmīgāks. Bail iedomāties, kas darītos valstī kopumā, ja nevarētu klausīties Saeimas plenārsēdes.

Lielais, labais uzņēmums Lattelecom savā nesavtībā esot palūdzis aptauju, kurā noskaidrots, ka vismaz puse darbaļaužu gribētu klausīties pašvaldību sēdes ar lielu entuziasmu. Pagaidām gan fakti… kā lai maigāk pasaka… mazliet atpaliek no lieliskās aptaujas. Tā, piemēram, tajā pašā Ķekavas 22 000 ļaužu pašvaldībā sēdēm tiešraidē vienlaicīgi seko apmēram 35, bet unikālie apmeklētāji arhīvam jūnijā bijuši pat 158, līdzīgi Inčukalnā no aptuveni 8000 iedzīvotājiem attiecīgie skaitļi 25 un 26. Ir aizdomas (protams, tikai aizdomas), ka liela daļa no tiem varētu būt ar domi saistīti interesenti.

Kas jāsecina, vērtējot atšķirību starp spožo aptauju un skarbo realitāti?

PAREIZAIS VIEDOKLIS - skaitļi ir tieši tādi, kādi mums vajadzīgi. Ja maz klausās, tātad nezina. Likumsakarīgi - nepieciešams veikt masīvu reklāmas kampaņu, kam, protams, būs nepieciešams kāds drusciņš naudas. Galvenais - pareizi noformēt.

Tālāk - dažas pašvaldības gribējušas izsprukt ar primitīviem diktofoniem, ko par dažiem eiro varot pasūtīt brālīgajā Ķīnā. Rezultātā balsu ieraksts vārgulīgs. Tā tās lietas neies. Jābūt profesionālai aparatūrai. Augsti profesionālai. Cik augsti? Labs jautājums. Nonākam pie tā, ka pašvaldību sēžu ierakstiem nepieciešami noteikti standarti, kurus izstrādātu un uzraudzītu noteikta KOMISIJA. Ar budžetu, džipu automobiļiem (jo būs jābrauc arī uz sniegos ieputinātām pašvaldībām) un, kas svarīgākais - konsultantiem.

Ko vēl nedrīkst aizmirst? Konsultants paklausījās dažu cītīgāko pašvaldību sēžu ierakstu arhīvus. Nav labi. Deputātu lielākā daļa runas prasmēs atpaliek no standartiem. Zumēšana un murmināšana. Piedodiet, bet kādi tad ir standarti? Vēl viens labs jautājums. Un vēl viena komisija ar budžetu, džipiem un konsultantiem.

Arī tas vēl nav viss. Datu aizsardzības likums noliedz izskanēt jutīgai informācijai - personu kodiem, uzvārdiem, kurpju izmēriem u. tml. Tātad ieraksti jārediģē. Pagaidām izlīdzas, kā nu kurš prot. Bardaks! Vajadzīgi rediģēšanas standarti, cilvēks no centra, kurš bezkaislīgi pārrauga, dzīvoklis un pajūgs ar kučieri.

Iespēju ir daudz, galvenais - pareizi noformēt. Kā sauca to darba zirgu Orvela Dzīvnieku fermā, kurš pūlējās un nevarēja atcerēties - vai bez sēžu ierakstiem labākai dzīvei nebija vajadzīgs vēl kaut kas?

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē