Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

Būs citādas attiecības ar pašvaldībām

Nacionālās apvienības (NA) līdzpriekšsēdētājs Raivis Dzintars intervijā Mārim Zanderam.Fragments no intervijas:

Jaunajā valdībā NA ieguvusi ministru portfeļu ziņā prāvāku pārstāvniecību. Tas bija apvienības uzstādījums, jau sākot sarunas?

Atklāti sakot, daudz smagāk bija jācīnās par to, lai koalīcijas līgumā paredzētu sākt pāreju uz mācībām valsts valodā nekā par ministru krēsliem. Tas, lai atbildības sfēru sadalījums valdībā būtu proporcionāls, pirmām kārtām ir paša valdības vadītāja interesēs. To mēs vienmēr esam uzsvēruši, un Laimdota Straujuma to ir ņēmusi vērā. Pavisam noteikti vēlējāmies paturēt atbildību par kultūras jomu, kur mums ir ministrs jau pašlaik. Par pārējām ministrijām bijām gatavi diskutēt. Un neslēpām, ka labprāt būtu uzņēmušies atbildību par izglītības jomu, bet šādu scenāriju neatbalstīja Vienotība. Tomēr kopumā ar atbildību sadalījumu šim brīdim, respektīvi, šajā valdībā, varam justies apmierināti.

Pati premjera amata kandidāte runāja par Tieslietu ministrijas valsts sekretāru Mārtiņu Lazdovski kā savu kandidātu tieslietu ministra postenim. Jūs viņu noraidījāt, bija kādas pretenzijas pret viņu?

Neesmu gan dzirdējis, ka Lazdovskis būtu bijis Laimdotas Straujumas kandidāts. Mēs tobrīd vēl topošajai premjerministrei no savas puses nosaucām vairākus iespējamos kandidātus, kuriem visiem viņa pauda atbalstu. Atgādināšu, ka viens no uzstādījumiem valdības veidošanas procesā bija - par kandidātiem virzīt partiju biedrus, kas attiecīgi izslēdza jūsu minēto Lazdovska kandidatūru.

Ja tādi bezpartijiskie ministri neder, tad jautājums ir, kad cienījamā kultūras ministre iestāsies NA?

Ministre ir pieņēmusi lēmumu iestāties partijā Visu Latvijai!, un šobrīd notiek formālais iestāšanās process. Es gan neteiktu, ka Melbārdes kundze šādu lēmumu pieņēmusi tādēļ, lai saglabātu amatu, un mēs to tā arī neuztveram - mūsu skatījumā viņa būs vērtīgs papildinājums NA komandai.

Nacionālā apvienība tagad vadīs Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju (VARAM). Vai esat pārrunājuši ar jauno ministru, vai būs kādas akcentu izmaiņas, varbūt jauni darbības virzieni?

Teikšu tā - galvenais uzdevums šajā īsajā laika posmā ir panākt attiecību maiņu ar pašvaldībām, veidojot tās koleģiālas, nevis konfrontējošas. Esam apņēmušies, ka Einārs Cilinskis vai viņa parlamentārais sekretārs Romāns Naudiņš vēl šī Saeimas sasaukuma laikā apmeklēs visas Latvijas pašvaldības. Mūsuprāt, pašvaldībām ir jājūt, ka VARAM politiskais vadītājs, ministrs, pirmām kārtām ir pašvaldību pārstāvis valdībā, nevis, teiksim tā, otrādi. Domāju, ka noteikti lielāks akcents nekā līdz šim tiks likts uz vides un ilgtspējīgas attīstības jautājumiem.

Visu interviju ar Raivi Dzintaru lasiet laikrakstā Diena ceturtcien, 23.janvārī!


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē