Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +19 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 5. jūlijs
Edīte, Esmeralda, Andžejs, Andžs

Bušs: Eiro uz brīdi dota atelpa

Eiropas Centrālās Bankas (ECB) sniegtie pozitīvie signāli eiro vērtības kritumu uz īsu brīdi apturējuši, stāsta DNB Markets vadītājs Uldis Bušs.

Ceturtdien notikušajā ECB sanāksmē bāzes likme tika atstāta nemainīga 1% apmērā, kā tas tika gaidīts pēc diviem šīs likmes pazeminājumiem 2011. gada nogalē. Lēmums par likmes nemainīgumu bija vienprātīgs, un ECB bankas prezidenta Mario Dragi optimisms  īslaicīgi kalpoja par atbalstu pēdējā laikā novājinātajam eiro, stāsta DNB eksperts.

"M. Dragi norādīja uz pazīmēm par to, ka eiro zonas ekonomika, lai arī zemā līmenī, bet tomēr kļūst stabilāka pēc ekonomiskās situācijas pasliktināšanās 2011. gada ceturtajā ceturksnī. Tai pat laikā viņš sacīja, ka izaugsmes samazinājuma risks vēl aizvien ir ļoti augsts un saglabājas liela nenoteiktība."

U. Bušs gan norāda, ka visticamāk ECB arī turpmāk samazinās procentu likmes. Tirgus dalībnieki tika īpaši iedrošināti ar M. Dragi pozitīvajiem komentāriem par ilgtermiņa refinansēšanas operāciju (IRO) realizēšanas panākumiem. Bušs atgādina, ka lēmums par banku finansēšanas pasākumiem tika pieņemts iepriekšējā monetārās politikas sanāksmē.

IRO ir uzlabojušas finanšu tirgu likviditāti un novērsušas starpbanku kredītu krīzi. "Šķiet, nauda atradusi savu vietu ekonomikā - bankas, kas veikušas rekordlielus noguldījumus ECB, nav tās pašas, kas izmantojušas IRO iespējas. Šī aizņemšanās iespēja sniegusi tieši tādu rezultātu, kādu Eiropas politiķi cerēja iegūt: Eiropas bankas aizņēmās naudu no centrālās bankas ar mazām procentu likmēm un ieguldīja to grūtībās nonākušo valstu parādos uz tādu pašu termiņu ar mērķi nopelnīt no procentu likmju starpības."

Tā rezultātā tika veiksmīgi aizvadīta arī Spānijas parāda vērtspapīru izsole. Apjomīga tirgus pieprasījuma rezultātā Spānija kopā piesaistīja aptuveni 10 miljardus eiro, kas ir divas reizes vairāk, nekā tika gaidīts, ar likmi aptuveni 4% apmērā. Savukārt Itālija par viena gada termiņa sertifikātiem ieguva 12 miljardus eiro ar 2.7% likmi. Tas ir mazāk nekā puse no tiem 6%, ko Itālijai nācās maksāt līdzīgā izsolē decembra vidū.

Diemžēl jau nākamajā dienā Itālijai neizdevās turpināt pozitīvo noskaņojumu, norāda DNB eksperts - lai arī izdevies piesaistīt plānotos 4.75 miljardus eiro uz trīs gadiem, tirgus pieprasījums pēc šiem vērtspapīriem bijis ievērojami zemāks nekā plānots. Tā rezultātā eiro vērtība atjaunoja lejupslīdi.

Optimismu slāpē arī ziņas, ka preču ražošana eiro zonā novembrī nokritusies jau trešo mēnesi pēc kārtas, šoreiz par 0.1%. Šie dati apstiprina aizdomas, ka pagājušā gada ceturtajā ceturksnī IKP būs samazinājies.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Rail Baltica kā šīs koalīcijas kapracis

Nenorimstošo runu par izmaiņām valdības koalīcijā fonā nepietiekama uzmanība pievērsta Rail Baltica parlamentārās izmeklēšanas komisijas (PIK) konstrukcijai, kurā skaidri nolasās gan valdības koalīc...

ASV demokrātu nominācija

Pēc 27. jūnijā ASV notikušajām prezidenta amata kandidātu, republikāņa Donalda Trampa un pašreizējā prezidenta demokrāta Džo Baidena, televīzijas debatēm ASV nerimstas kaislības ap jautājumu, ka de...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē