Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +18 °C
Apmācies
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Čalovskis: Esmu ķīlnieks šajos apstākļos

"Esmu tāds kā ķīlnieks šajos apstākļos," Latvijas Televīzijas raidījumam Panorāma sacīja smagos kibernoziegumos apsūdzētais rīdzinieks Deniss Čalovskis.

Jau ziņots, ka ASV federālie prokurori 1985.gadā dzimušajam D.Čalovskim, kurš esot pazīstams arī ar iesauku Miami, un diviem citiem iespējamiem Austrumeiropas kibernoziedzniekiem cēluši apsūdzības par datorvīrusa Gozi Virus radīšanu un uzturēšanu. Ar šo vīrusu tika inficēts vairāk nekā miljons datoru visā pasaulē, tostarp aptuveni 40 000 datoru ASV. Vīruss nonācis pat ASV Nacionālās aeronautikas un kosmosa pārvaldes (NASA) datoros.

ASV lūgušas Latviju izdot D.Čalovski tiesāšanai ASV. 31.janvārī Latvijas Augstākā tiesa atstāja negrozītu prokurora Mārča Viļuma lēmumu, ar kuru viņš bija atzinis par pieļaujamu D.Čalovska izdošanu. Galīgais lēmums šajā jautājumā tuvākajā laikā būs jāpieņem valdībai. Ja Latvija Čalovski izdos, ASV viņam var draudēt pat 67 gadu cietumsods.

Tikmēr pats D.Čalovskis neatzīst, ka būtu apzināti radījis vai uzlabojis kādu programmatūru izmantošanai ļaunprātīgiem mērķiem, saņemot par to samaksu.

Panorāmai apsūdzētais atzina, ka ieslodzījumā būt esot "tīri cilvēcīgi ļoti smagi". Viņš neesot domājis, ka kādreiz varētu nokļūt šādos apstākļos. Intervijā D.Čalovskis sacīja, ka jādomā par tuviniekiem un draugiem. Vīrietis teica, ka ieslodzījumā lasa grāmatas un nodarbojas ar vingrinājumiem.

D.Čalovskis raidījumam skaidroja, ka nezina, kādēļ viņš ticis apsūdzēts. "Nezinu ne to Krievijas, ne Rumānijas pilsoni. Nezinu par Gozi vīrusu," sacīja D.Čalovskis. Viņš domā, ka tās esot "politiskas lietas". Vīrietis arī uzsvēra, ka nav strādājis pie šāda vīrusa izveides.

Jautāts, ja viņa bankas konts būtu uzlauzts un kāds būtu nozadzis ieguldījumus, vai šādu cilvēku vajadzētu izdot attiecīgajai valstij - viņš atbildēja, ka neesot jurists un nevarot atbildēt uz šo jautājumu.

Lai gan viņš atzīst, ka nav tikai vienkāršs datorlietotājs, tomēr šādu vīrusu nevarētu izveidot. Viņš apgalvo, ka spējīgs tikai kādam salabot datoru un izveidot mājaslapu, bet tas arī viss.

Runājot Nacionālās apvienības Visu Latvijai!-Tēvzemei un brīvībai/LNNK valdes locekļa Jāņa Iesalnieka sociālajā tīklā Twitter rakstīto, netieši nodēvējot D.Čalovski par "noziedzīgu urlēnu", viņš sacīja, ka "deputāts parādījis savu un partijas nostāju". Viņš uzsvēra, ka ir Latvijas pilsonis kopš dzimšanas un viņa tēvs atbalstījis Tautas fronti.

Jautāts, kāds ir viņa sapnis, D.Čalovskis atzina: "Pagaidām dzīves sapnis - nokļūt mājās. Citu sapņu man nav."


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ministra dīvainais plāniņš

Spiedošā demogrāfiskā situācija un darbaroku trūkums liek skatīties bērnu kopšanas atvaļinājuma saīsināšanas virzienā, raidījumā Spried ar Delfi šonedēļ, jāatzīst, visai drosmīgi paziņoja labk...

Teherānas mērenība

Ņujorkā notiekošās ANO Ģenerālās asamblejas 79. sesijā plašu ievērību piesaistīja Irānas jaunā prezidenta Masuda Pezeškiāna uzruna, kuras laikā izskanēja mājieni, ka Teherāna būtu gatava atkal no...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē