Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +12 °C
Smidzinošs lietus
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Ceļu būvnieks: Brūkošie ceļi rada zaudējumus visai sabiedrībai

Ceļu būvētāji nelūdz ne pārdalīt, ne ko atņemt citām nozarēm. Mēs vēršam uzmanību uz negodīgumu tā finansējuma izlietojumā, kas pienākas visiem autoceļu lietotājiem Latvijā. Piemēram, akcīzes nodokļa ieņēmumi katru gadu ir apmēram 330 miljonu latu, no kuriem tikai 19% tiek izmantoti ceļu remontiem un uzturēšanai. Mums nav svarīgi, kā šādu modeli sauc - autoceļa fonds, iezīmētais finansējums vai kā citādi, tā atzina SIA Binders valdes loceklis Normunds Luste.

Būtiski esot kaut pakāpeniski izveidot efektīvu ilgtermiņa modeli

VAS Latvijas Valsts ceļi aprēķinājusi, ka gada laikā katastrofāli slikto ceļu dēļ sabiedrībai tiek radīti dažāda veida zaudējumi 585 miljonu latu apmērā.

"Būvnieki ceļus būvē vai rekonstruē, atbilstoši izstrādātajam projektam, būvuzraudzības stingrā kontrolē, un jaunbūvju garantijas termiņš vidēji ir 5 gadi. Pērn Binders rekonstruētajai Zirņu-Ganību ielai Liepājā ir pat desmit gadu garantija. Ceļu būves process Latvijā neatšķiras no tā, kāds tiek realizēts Lietuvā vai Igaunijā. Atšķirība ir finansējumā. Ceļu būvnieki uzskata, ka sabiedrībai būtu arī jāzina, kā Baltijas valstīs atšķiras valsts autoceļu viena kilometra finansējums no valsts budžeta. 2012.gadā Igaunijā tie bija 7658latu, Lietuvā - 6536 latu, bet Latvijā - 2710 latu. Tā ir atbilde oponentiem, kuri Lietuvas un Igaunijas ceļus piesauc kā piemēru, no kā vajadzētu mācīties Latvijas ceļu būvētājiem," uzskata N.Luste.

Binders aicina valdību saskatīt brūkošos ceļus ne tikai kā ceļu būves nozares problēmu, bet visas sabiedrības nelaimi, jo Latvijas nodokļu maksātājiem esot tiesības beidzot saņemt to, par ko viņi pilnā apmērā vairākus gadus ir maksājuši, bet pretī saņēmuši niecīgu daļu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē