Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Deksne: Reģionālās attīstības iespēja defektu pārvērst par efektu

Kaut sākumā aina šķiet visai nepievilcīga un depresīva, kas maz mudina uz optimismu, iniciatīva un kreativitāte pārņēma iniciatīvu savās rokās. 
Vai Mārciena kļūs par paraugu citiem kādreizējiem militāriem ciematiem?

Tas, vai Mārciena un „OLIMPA SPARTA AKADĒMIJA” iemirdzēsies kā spoža Latvijas zvaigzne ne tikai Madonas novada, Latvijas, Baltijas un tālākā apkārtnē ir ievērojamā mērā atkarīgs no Latvijas Izglītības un zinātnes ministrijas, Latvijas Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas, Latvijas Ekonomikas ministrijas, Latvijas valdības un Madonas novada pašvaldības lēmumiem.

Mārciena, kas kā Castrum Marxne pirmo reizi vēsturē ir minēta 1213.gadā un bija izveidojies kā kultūras un starptautiskās tirdzniecības centrs, 1960. gados pārtapa par militāru ciematiņu.
Pēc militāristu izbraukšanas no Mārcienas, kas ir 13 km attālumā no Vidzemes viena no lielākajiem novada centriem – Madonas, šodien saglabājusies Latvijas Purvīša ainavā iekļauti vairāku pamestu un demolētu ēku karkasi, dažas sabiedriskas ēkas, vietējā skoliņa ar nelielu skolēnu skaitu un dažas apdzīvotas mājas... 

Tā 2012. gada maijā Latvijas Izglītības un zinātnes ministrijā tika prezentēts projekts „Mārcienas infrastruktūras attīstība”, ko Izglītības un zinātnes ministrija aicināja Madonas novada pašvaldību atbalstīt (ar 2012.gada 17.maija Madonas novada domes ārkārtas sēdes lēmumu projekts ir atbalstīts).

Mārciena un „OLIMPA SPARTA AKADĒMIJA” – inovatīva sporta izglītības pilsētiņa ar saglabātām Latviešu tradīcijām ir pašsaprotams katra Latvijas novada vērtību mērs. Savukārt, Mārciena savu specifisko mērķi izvirza ievērojami augstāk, t.i., līdz 2020. gadam uz esošās pamatskolas bāzes Mārcienā, Madonas novadā izveidot pamatskolu ar padziļinātām svešvalodu, veselības mācības, sporta zināšanām, profesionālo sporta vidusskolu un, sadarbībā ar Latvijas Universitāti un vadošajām izglītības iestādēm pēc pasaules TOP reitinga, izveidot koledžu ar specializāciju sporta jomā, rekonstruēt dienesta dzīvokļus-internātu, rekonstruēt Tautas namu, labierīkot veikalu un apkārtni, radot sakārtotu vidi un priekšnoteikumus jaunu uzņēmumu pakalpojumu pieprasījumam un tūrisma attīstībai.

Tādējādi, kopējā projekta īstenošanas rezultātā būtu izveidota jauna ciemata infrastruktūra: rekonstruēti dienesta dzīvokļi - piesaistīti jauni iedzīvotāji; renovēts veikals - pašmāju produktu tirdzniecības vieta (augļi, dārzeņi, piena produkti, gaļas produkti, maizes izstrādājumi, u.c.); rekonstruēta skola – jaunas darba vietas Madonas novada un citiem Latvijas speciālistiem, izveidota jauna mācību programma pamatskolai ar padziļinātu svešvalodas, veselības mācības un sporta apguvi; izveidota jauna profesionālā sporta vidusskola; izveidota jauna koledžas programma sadarbībā ar esošām augstskolām Latvijā un ārvalstīs (iegūstamais diploms: sporta menedžeris, treneris); radīts papildus pieprasījums pēc dažādiem pakalpojumiem - pieprasījums uzņēmējdarbības vides attīstībai Mārcienā (apkalpojošā un lauksaimniecības sfērā); renovēts Tautas nams – attīsta atpūtas izglītojošo un tūrisma jomu (tiek rīkoti dažāda spektra pasākumi vietēja, novada, Latvijas un sadraudzību pilsētu mērogā), rada iespēju sākt darboties kultūras un mākslas sekcijām, latviešu kultūras mantojuma popularizēšanas vieta; labierīkota apkārtējā vide; ierīkotas visas iztrūkstošās komunikācijas.

Projekta realizācijas nozīmīgums pārsniegtu daudzkārt Mārcienas ciema robežas, ko apliecina arī esošā interese no Latvijas Futbola federācijas, Latvijas Basketbola savienības un citām organizācijām, no tām saņemtie apliecinājumi un gatavība sadarboties mācību centra izveidē.

Dažas tēzes par projekta nozīmīgumu, raugoties no Latvijas tautsaimniecības viedokļa:

īsteno valsts politikas virzību uz koncentrēšanos uz izcilu un augstu mācību rezultātu sasniegšanu, radot bērnos iekšējo motivāciju un aizraujošu un interesantu mācību procesu;
veido vispusīgi augsti izglītotu un veselīgu jaunu sabiedrības daļu ar motivāciju strādāt Latvijā;
nodrošina jaunus speciālistus Latvijas darba tirgū iztrūkstošajā nišā (kvalificēti ar teorētiskām un praktiskām iemaņām diplomēti sporta menedžeri un profesionāli sagatavoti sportisti);
skaidrojums: pēc ekspertu viedokļa apkopojuma sporta menedžera jomas 80-100 speciālistus ik gadu ir iespējams nodrošināt ar darbu. Tāpat kvalifikācija rod iespēju elastīgi apgūt un strādāt saistošā specialitātē (vadība);
speciālisti ir konkurētspējīgi Starptautiskajā tirgū;
tiek importēti mācību spēki un zināšanu pārnese uz Latviju;
Latvija eksportē zināšanas un prasmes uz ārvalstīm;
attīsta Latvijas infrastruktūru Mārcienas ciemā, izveidojot Mārcienu kā Latvijas valsts vizītkarti ne zemāk kā pirmajā posmā - pasaules TOP 100 mācību iestāžu reitingā;
piesaista ārvalstu interesentus izglītības, tūrisma, sporta, investīciju jomās;
inovatīvā internātskola nodrošina iespēju, t.sk., maznodrošinātu vecāku bērniem no 6-7 gadu vecuma gūt prasmes un iemaņas padziļinātā svešvalodas apguvē, veselības mācībā un sportā un sporta vadītāja, kā arī trenera un profesionāla sportista jomā, pēc izstrādātas jaunas inovatīvas metodikas un mācību programmas;
sakārto kādreizējo „kara pilsētiņas” vidi, radot inovatīvu izglītības pilsētiņu.
Projekta realizācijā ir plānots sadarboties un izmantot izstrādātas un aprobētas metodikas un programmas, tās papildinot un pilnveidojot, radot specializētu, augstas kvalitātes dabai draudzīgu izglītības programmu izglītības ciematā Mārciena, kura lepotos ar koledžas kursā uzņemtajiem audzēkņiem tai skaitā no ārvalstīm un ārvalstu mācību spēkiem, jo kā zināms, pieprasījuma galvenie stūrakmeņi ir kvalitāte un cena.

Projekta realizācija ir iespējama tikai, ja arī turpmāk būs atbalsts projekta idejai. Šoreiz jau konstruktīvs ar ministriju sadarbību veicamajos pasākumos projekta realizācijas laikā un noteiktu finansējuma „iezīmēšanu” nākamajā plānošanas periodā.

“.. Sports – visu veidu fiziskās aktivitātes, 

kuras caur nejaušu vai organizētu piedalīšanos

vērstas uz fiziskās un garīgās labsajūtas izteikšanu vai uzlabošanu, 

sociālo attiecību veidošanu vai rezultātu sasniegšanu 

jebkura līmeņa sacensībās. ..”.


/Sporta harta/

Top komentāri

Mairita Solima
M
Sanita Deksne ir neilgā laikā iekustinājusi ne vien Madonas novada domi, bet arī valsts ministrijas un amatpersonas Latvijas 20 pastāvēšanas gados nebijušai lietai - ieraudzīt, ka aiz Rīgas un lielāko pilsētu sienām ir piemēroti un neizmantoti apstākļi lieliem, drosmīgiem projektiem. Pie latviešiem piemītošā gaudenuma, protams, nav viegli to sagremot... Bet, ja atceramies, ka tikai drošajiem pieder pasaule, es novēlu, lai Sanitai un Mārcienai un Latvijai izdodas.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē