Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +13 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 22. oktobris
Irīda, Īrisa, Airisa

Dreimane: Velti gaidīt Laimes lāci, kas atnāks un sakārtos valsts pārvaldi, tas jādara pašiem

Velti ir gaidīt Laimes lāci, kas atnāks un sakārtos valsts pārvaldi, šis darbs būs jāpaveic pašai valsts pārvaldei, iesaistoties pilsoniskajai sabiedrībai un politiķiem, tā norāda Valsts kancelejas direktore Elita Dreimane, komentējot Valsts kontrolieres Ingunas Sudrabas izteikto kritiku valsts pārvaldei, dēvējot to par bezjēdzīgu vidi.

"Būtiski izprast, ka vidi ap mums iespējams mainīt tikai tad, ja tajā iesaistīsies ikviens un sniegs savu artavu valsts pārvaldes darbības uzlabošanā. Proti, ja esošā sistēma ir slikta, tas nenozīmē, ka tai ir jāpakļaujas un tai jākalpo vai jādodas meklēt labākus darba apstākļus. Tas ir pats vienkāršākais, ko katrs neapmierinātais valsts pārvaldes darbinieks varētu izdarīt," uzskata Dreimane.

Viņa norāda, ka darbs būs jāpaveic pašai valsts pārvaldei, iesaistoties pilsoniskajai sabiedrībai kā publiskās pārvaldes sniegto pakalpojumu kvalitātes barometram un politiķiem - ierēdniecības virsuzraugiem, kas izvirzīs mērķus un kontrolēs izvirzīto mērķu sasniegšanu.

Dreimane atzīst: nevar nepiekrist publiski izskanējušai kritikai par spēkā esošā normatīvā regulējuma lielo apjomu, kā arī pārmērīgo attīstības plānošanas dokumentu skaitu. Turklāt pēdējo gadu laikā konkrētu ik gadus sasniedzamo mērķu vietā valsts pārvaldei kā prioritāte tika noteikts lineārs skaita mazinājums, bet ne efektivitātes celšana.

Tomēr nākamais gads valsts pārvaldē būs fundamentālu pārmaiņu periods, līdzšinējās mehāniskās reformas ievirzot uz rezultātu orientēta pārvaldes modeļa īstenošanā. 2013.gadā valsts pārvaldē izvirzītās prioritātes ir administratīvā sloga mazināšana, efektīvas pārvaldības nodrošināšana, cilvēkresursu kapacitātes celšana un klientu apkalpošanas uzlabošana, tādējādi attīstot profesionālu, mazu, efektīvu un uz rezultātu vērstu valsts pārvaldi.

Lai attīstītu pēc iespējas efektīvāku valsts pārvaldes sistēmu, Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (V) ir noteicis valsts pārvaldei 2013.gadā galvenos darbības virzienus un sasniedzamos mērķus. Piemēram, viens no valsts pārvaldei izvirzītajiem mērķiem nākamajā gadā ir nozaru normatīvā regulējuma vienkāršošana, tostarp Eiropas Savienības prasības pārņemot tikai minimālā pieļaujamā apjomā. Savukārt pirms jaunu normatīvo aktu pieņemšanas obligāta prasība ir izvērtēt, vai problēma nav risināma jau esošo regulējumu ietvaros.

Ministru prezidenta noteiktie valsts pārvaldes darbības virzieni un izvirzītie mērķi jaunās novērtēšanas sistēmas gaitā tiks izvirzīti kā obligāti sasniedzamie mērķi gan ministriju valsts sekretāriem, gan ministriju padotībā esošu iestāžu vadītājiem, norāda Dreimane. "Ir paredzēta arī atskaitīšanās sistēma par rezultātiem, tāpēc ļoti ceru, ka pēc gada jau varēsim runāt par jūtamiem valsts pārvaldes darbības uzlabojumiem," piebilst Valsts kancelejas direktore.

Viņa arī vērtē, ka normatīvo aktu vienkāršošana un administratīvā sloga mazināšana ir priekšnoteikumi efektīvai valsts pārvaldei, taču tajā pašā laikā, lai no pašpietiekamas un pašatražojošas sistēmas tā mainītos uz cilvēkam draudzīgu un uz klientu orientētu sistēmu, izšķiroša nozīme ir valsts pārvaldes cilvēkresursu kapacitātei. Tādēļ liela nozīme nākamajā gadā būs Valsts kancelejas izstrādātās cilvēkresursu koncepcijas ieviešanai.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Par pārvaldības kvalitāti

Nesen laikrakstā Diena un citos medijos uzmanība bija pievērsta Nobela prēmiju piešķiršanai. Saistībā ar pētījumu, kas saņēmis Nobela prēmiju ekonomikā, tika uzsvērta pārvaldības loma valsts attīst...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē