Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +11 °C
Daļēji apmācies
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Ebreju kopiena iebilst, ka īpašumu atdošana kopienai tiktu izmantota kā aizsegs politiskām spekulācijām

Pašreizējā situācijā, kad Latvijas sabiedrība un ekonomika nupat kā uzsākusi atveseļošanos no krīzes, mums šķiet, ka jebkuras darbības, kas vērstas uz situācijas pasliktināšanu valstī, ir kaitnieciskas, bezatbildīgas un neproduktīvas. Mūsu valstij šobrīd ir risināma virkne ļoti svarīgu uzdevumu, no kuriem ir atkarīga tās nākotne: ekonomiskā izaugsme, darba vietu radīšana, pāreja uz eiro, demogrāfiskās un reemigrācijas problēmas.

Mēs uzskatām, ka šādā situācijā politiskā šantāža nav pieļaujama. Tieši pretēji - valsts attīstībai ir nepieciešama visdažādāko politisko spēku un sabiedrības slāņu sadarbība, norāda  Latvijas Ebreju draudžu un kopienu padomes priekšsēdētājs  Arkādijs Suharenko.

Ebreju kopiena, kas sevi uzskata par neatņemamu un atbildīgu Latvijas tautas daļu, ir pārliecināta, ka šādā brīdī valstī ir būtiski saglabāt stabilitāti. Tādēļ mēs vēlamies paziņot, ka, neskatoties uz restitūcijas jautājuma principialitāti un nopietnību, tas nav šī brīža konjunktūras jautājums. Mēs šī jautājuma risinājumu esam gaidījuši jau ilgāk nekā divdesmit gadus un esam ar mieru mūsu valsts interesēs risināt to tikai pēc vispusīgas un detalizētas apspriešanas ar visām Saeimas frakcijām.

Kategoriski iestājamies pret to, ka kopienas principiālā pozīcija jautājumā par tās īpašumu atdošanu kopienai tiktu izmatota kā iegansts vai kā aizsegs dažāda veida politiskām spekulācijām un intrigām. Mēs uzskatām restitūciju par likumīgu un taisnīgu, un tādēļ nav saprotams, kādēļ daži politiskie spēki, kas vēsturiskos jautājumos pieprasa taisnīgumu attiecībā uz vienu Latvijas tautas daļu, atsaka tieši tādu pašu vēsturisko taisnīgumu citai tās daļai?

Latvijas Ebreju draudžu un kopienu padome uzskata, ka nepieciešama vēsturiskās netaisnības, represiju un okupāciju seku likvidēšana, atdodot ebreju kopienai tās reliģiskos un sabiedriskos īpašumus, kuri tai piederēja līdz 1940.gada 17.jūnijam. Šajā jautājumā mēs ceram uz dialogu ar visiem politiskajiem spēkiem Latvijā. Turklāt ebreju kopiena nepretendē uz jebkādu izņēmuma statusu restitūcijas jautājumos. Ja citas nacionālās un reliģiskās kopienas Latvijā, kas ir cietušas no okupācijas un represijām, pieteiks savas likumīgās tiesības un pieprasīs taisnīguma atjaunošanu, mūsu attieksme būs tikai un vienīgi dziļa izpratne un atbalsts šiem centieniem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē