Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Eksperts: Turpmākais atbalsts Vējonim atkarīgs no Vienotības

Turpmākais atbalsts Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) izvirzītajam Valsts prezidenta amata kandidātam aizsardzības ministram Raimondam Vējonim (LZP/ZZS) sākotnēji atkarīgs no saskaņota lēmuma Vienotībā, uzskata Latvijas Universitātes Sociālo zinātņu fakultātes asociētais profesors Ojārs Skudra.

Lai Vējoņa kandidatūru atbalstītu arī trešā koalīcijas partija Nacionālā apvienība Visu Latvijai - Tēvzemei un Brīvībai/LNNK (NA), Vienotībā jābūt kopējai nostājai, līdz ar to būtisku lomu varētu spēlēt arī atsevišķu partijas locekļu iespējama neapmierinātība ar Vienotības kopējo pozīciju, aģentūrai LETA norādīja Skudra. Nacionālā apvienība lēmumu pieņems pēdējā, sagaidot vienotu un skaidru Vienotības lēmumu, kas, vērtējot patlaban publiski izskanējušos Vienotības biedru viedokļus, liecinot, ka Vienotība varētu paust atbalstu ZZS izvirzītajam kandidātam.

Eksperts prognozē - ja koalīcijas partijas vēlas saglabāt tās stabilitāti, lēmumam gan Vienotībā, gan sekojoši arī Nacionālajā apvienībā būtu jābūt pozitīvam. Ja Vējonis tiks virzīts kā visu trīs koalīcijas partiju kandidāts, tas varētu liecināt par to, ka valdība ir relatīvi stabila un tā tāda paliks vēl vismaz kādu laiku.

Tomēr Skudra norādīja - nav izslēgts, ka NA varētu vilcināties ar savu lēmumu par atbalstu Vējonim. Tāpat eksperts neizslēdza varbūtību, ka partija pieņems lēmumu par brīvo balsojumu

Vērtējot Vējoņa atbilstību Valsts prezidenta amatam, Skudra pauda viedokli, ka Vējonis nav stipri harismātiskāks par pašreizējo Valsts prezidentu Andri Bērziņu. Vējonis šajā kvalitātē atpaliekot no iepriekš izskanējušo potenciālo amata kandidātu vidū esošā Egila Levita un Ata Pabrika (Vienotība). Tomēr Skudra uzsvēra, ka Vējonim nebūtu jābūt problēmām ar publiskām runām, turklāt Vējonim esot izveidojies labs publiskais tēls.

Skudra norādīja, ka būtiska loma esot arī apstāklim, ka atbalstu Vējonim, visticamāk, pauda arī Ventspils mērs Aivars Lembergs (Latvijai un Venstpilij), un tas varētu ietekmēt turpmākās aizkulišu sarunas.

Kā ziņots, ZZS izšķīrās par savu Valsts prezidenta amata kandidātu, izvēloties starp Vējoni un Liepājas domes priekšsēdētāju Uldi Sesku (Liepājas partija).

Iepriekš koalīcijas partneri nepauda būtiskus iebildumus pret Vējoņa kandidatūru augstajam amatam.

Jau ziņots, ka arī Vienotība šodien plāno pieņemt lēmumu saistībā ar Valsts prezidenta amata kandidātu.

Savukārt partija Saskaņa un Nacionālā apvienība lēmumu šajā jautājumā plāno pieņemt 13.maijā.

Opozīcijas partija Saskaņa plāno izvirzīt savu kandidātu Valsts prezidenta amatam, un pašlaik tiekot vērtētas iespējamas pazīstamo partijas biedru kandidatūras. Savukārt nacionālā apvienība jau iepriekš vairākkārt uzsvērusi, ka šajā amatā labprāt redzētu tiesību ekspertu Egilu Levitu. Viņš gan varētu kandidēt uz šo amatu, ja viņu atbalstītu vairāku frakciju pārstāvji.

Latvijas Reģionu apvienība nolēmusi Valsts prezidenta amatam virzīt sava līdera Mārtiņa Bondara kandidatūru. Savukārt partijas No sirds Latvijai izvirzītais Valsts prezidenta amata kandidāts, Saeimas deputāts Gunārs Kūtris (NSL) norāda, ka tas būs partijas taktikas jautājums, vai oficiāli pieteikt kandidātu valsts augstākās amatpersonas amatam. Politiķis neizslēdz iespēju, ka viņa kandidatūra varētu arī netikt pieteikta.

Valsts prezidenta amata kandidatūras oficiāli jāizvirza no 19.maija līdz 24.maijam, savukārt Saeimas sēde prezidenta vēlēšanām sasaucama no 29.maija līdz 8.jūnijam, aģentūru LETA informēja Saeimas Preses dienestā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Mums jau 34 gadus atkal ir neatkarīga valsts

Par latviešu mentalitāti, politisko pusaudzību, neesošo politisko krīzi, Krievijas gaidāmo sabrukumu un 30 gadiem, kas nav palaisti vējā, 4. maija priekšvakarā ar bijušo Augstākās Padomes depu...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē