Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +14 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 22. oktobris
Irīda, Īrisa, Airisa

FM: Nav pamata bažām, jo pašvaldību ieņēmumi pieaugs

Nav pamata bažām, ka pašvaldības nākamgad nespēs nodrošināt sociālos pabalstus nepietiekama finansējuma dēļ, uzskata Finanšu ministrija (FM).

FM norāda, ka 2013.gadā tiks sniegts papildu valsts budžeta atbalsts tām novadu pašvaldībām, kurām ir visierobežotākie finanšu resursi, kā arī pakāpeniski tiks mazināta reģionālā nevienlīdzība finanšu resursu pieejamības ziņā. No valsts budžeta tiek piešķirtas dotācijas 11,5 miljonu latu apmērā 89 novadu pašvaldībām un četru republikas pilsētu - Daugavpils, Rēzeknes, Jēkabpils, Liepājas - pašvaldībām.

Pašvaldībām, kam netiek piešķirta papildu dotācija, iedzīvotāju ienākuma nodokļa ieņēmumu pieaugums tiek nodrošināts gan no ienākuma nodokļa ieņēmumu bāzes pieauguma, gan no tā sadales īpatsvara pieauguma. Tādējādi visām Latvijas pašvaldībām 2013.gadā budžeta ieņēmumi pieaugs, norāda FM.

Vienlaikus panākta vienošanās ar Latvijas Pašvaldību savienību, ka garantētais minimālais ienākums (GMI) 2013.gadā būs 35 latu apmērā. Šogad GMI pilngadīgai personai ir 40 lati, bērnam - 45 lati. Labklājības ministrija gatavo grozījumus normatīvajos aktos, kas nosaka GMI līmeni. Turklāt Labklājības ministrija turpinās darbu pie pasākumiem, kas ļaus iedzīvotājiem atgriezties darba tirgū, un arī turpmāk sekmēs GMI pabalstu saņēmēju skaita mazināšanos.

Dati par pašvaldību izdevumiem sociālajiem pabalstiem šā gada oktobra beigās rāda, ka 27,48% no izmaksātajiem pabalstiem bija dzīvokļa pabalsti, 24,2% - GMI pabalsti, 38,35% - pārējie sociālie pabalsti, bet 9,97% - bezdarbnieka stipendija.

Kā ziņots, no nākamā gada sociālās palīdzības pabalstus pilnībā finansēs no pašvaldības budžeta līdzekļiem, kā tas bija pirms sociālās drošības tīkla stratēģijas īstenošanas sākšanas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Par pārvaldības kvalitāti

Nesen laikrakstā Diena un citos medijos uzmanība bija pievērsta Nobela prēmiju piešķiršanai. Saistībā ar pētījumu, kas saņēmis Nobela prēmiju ekonomikā, tika uzsvērta pārvaldības loma valsts attīst...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē