Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +12 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 23. oktobris
Daina, Dainida, Dainis

Forum Cinemas: Holivudas nodoklis vērtējams kā neiedziļināšanās nozarē

2012. gada 27.martā kino nacionālā pasūtījuma darba grupas vadītājs Dāvis Stalts (VL-TB/LNNK) Saeimas Valstiskās audzināšanas apakškomisijas deputātiem ierosināja, ka par vienu no finansējuma avotiem Latvijas nacionālā kino atbalstam varētu būt "Holivudas nodoklis", kuru par attiecīgu ārzemju kinofilmu demonstrēšanu maksātu lielie kinoteātri jeb "multipleksi".

Ieceri lielākajiem Latvijas kinoteātriem piemērot papildus nodokli jeb tā saukto "Holivudas nodokli" vērtējam kā neiedziļināšanos kino izrādīšanas nozarē un tuvredzību attiecībā uz šīs nozares nākotni.

Aplūkojot Latvijas kino izrādīšanas nozares pēdējo gadu attīstību, ir redzams, ka sākot ar 2009. gadu skatītāju skaits, kuri apmeklē kinoteātrus Latvijā ar katru gadu samazinās, un arī šis gads nebūs izņēmums. Tikai nesen nozarei tika uzlikts jauns pārbaudījums - PVN likmes četrkārtēja palielināšana. Nākamo divu gadu laikā kino izrādītājus sagaida jauni izaicinājumi un investīcijas vairāku simtu tūkstošu latu vērtībā, kas saistīti ar kino izrādīšanas vides digitalizēšanu visā pasaulē. Papildus nodokļu piemērošana, no kinoteātru skatu punkta, ir mēģinājums apzināti apgrūtināt to nozarē vēl darbojošos uzņēmumu, kas godprātīgi maksā nodokļus valsts budžetā, darbību.

Nesaprotama ir ieceres autoru loģika, iestājoties pret Latvijas stratēģiskā partnera - ASV ražoto filmu izrādīšanu Latvijā. Ieceres autori, salīdzinot šo nodokli ar vides piesārņojuma nodokli, acīmredzot vēlas pateikt, ka Holivudā netiek ražotas mākslinieciski augstvērtīgas filmas, un tie skatītāju tūkstoši, kas tās noskatās, ir neizglītoti mākslas un kultūras jomā.

Doma palielināt finansējumu Latvijas kino veidotājiem ir apsveicama, tomēr atbalsta politiku nevajadzētu balstīt uz kinoteātru rēķina, lai nenonāktu pie absurdas situācijas, kad nebūs, kur jaunās latviešu filmas izrādīt. Mūsu kaimiņvalstī Lietuvā atbalstu ir ieguvusi iecere - daļu no kinoteātru nodokļos nomaksātās naudas novirzīt vietējo kino veidotāju finansēšanai. Šī ideja šķiet loģisks solis, kā nodrošināt papildus finansējumu pašmāju kino projektiem, tajā pašā laikā negremdējot kino izrādīšanas nozari ar papildus nodokli laikā, kad kinoteātri cīnās par izdzīvošanu.

SIA Forum Cinemas ir lielākais filmu izplatītājs un izrādītājs Latvijā, pārstāvot 5 filmu izplatīšanas kompānijas (20th Century Fox International, Sony Pictures Releasing International, Universal Pictures International, Paramount Pictures International, Walt Disney Studios Motion Pictures) un esot daudzzāļu kinoteātra Kino Citadele operators. Forum Cinemas ir izplatījis un izrādījis Latvijā tādas filmas kā Šindlera saraksts, Iemīlējies Šekspīrs, Titāniks, Brīnišķīgais prāts un Neticamais stāsts par Bendžaminu Batonu un Pēcnācēji.

Acme Film jau 12 gadus veiksmīgi darbojas visā Baltijā un ir otrs lielākais filmu izplatītājs Latvijā, pārstāvot ASV un Eiropas neatkarīgos producentus. Kopš 2011. gada Acme Film Latvijā izplata arī Holivudas studijas Warner Bros. filmas. Starp nesen Latvijas kinoteātros piedāvātajām filmām jāmin Dzīvības koks, Pusnakts Parīzē, Marta īdas un citi ASV producentu veidoti darbi.

Kinoteātris Silversreen atklāts 2009.gada 11.septembrī un ir pirmais un vienīgais daudzzāļu kinoteātris Latgales reģionā. Tas atrodas Daugavpilī, pilsētas centrā! Aprīkots ar digitālo Sony 4K projektoru, un RealD 3D sistēmu, kas skatītājam piedāvā kristlāldzirdu attēlu un pavisam jaunu kino piedzīvojumu! 6 zālēs izvietotas 1122 sēdvietas!

Kinoteātris Cinamon tirdzniecības parkā Alfa tika atvērts 2008. gada 7.novembrī. Cinamon pieder Igaunijas uzņēmumam Cinamon Group, kura sastāvā ir Cinamon Baltijas kinoteātru tīkls. Cinamon Group kinoteātri darbojās arī Lietuvas pilsētā - Kauņā, kā arī Igaunijā - Tartu. Kinoteātrī t/p Alfa ir 8 zāles ar kopējo vietu skaitu 1360 skatītājiem.

Multikino ir daļa no ITI Group (Polija), vadošā mediju un izklaides kompānija Polijā. Multikino kopumā piedēr 24 kinoteātri Polijā un 2 kinoteātri Baltijā. Kinoteātris Multikino Rīga Plaza veiksmīgi darbojas Latvijā kopš 2010.gada.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Moldovas trauksmes zvans

Iepriekšējās nedēļas nogalē Moldovā notikušajā referendumā par atbalstu valsts kursam uz integrāciju Eiropas Savienībā vārda tiešā nozīmē pēdējā brīdī uzvaru ar 11,6 tūkstošu balsu pārsvar...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē