Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +17 °C
Daļēji apmācies
Svētdiena, 22. septembris
Maigurs, Mārica, Māris

IZM: Nepareiza faktu interpretācija rada kļūdainus secinājumus par pedagogu atalgojumu

Nepareiza faktu interpretācija noved pie nepareiziem secinājumiem par pedagogu atalgojumu konkrētās skolās, paziņojumā medijiem pauž Izglītības un zinātnes ministrija (IZM), atsaucoties uz LNT Ziņu sižetā izskanējušo informāciju, ka Tīnūžu pamatskolā pedagogu atalgojums, pretēji solītajam, pēc algu reformas krietni sarucis nevis pieaudzis.

Ministrija skaidro, ka valsts budžeta mērķdotācijas apjomu pašvaldībai ietekmē vairāki faktori, tostarp skolēnu skaits. Tīnūžu pamatskolā pagājušajā mācību gadā mācījās 175 bērni, šogad – par 47 mazāk (128). Vidējās skolēnu izmaksas valstī vispārējās pamata un vidējās izglītības iestādēs ir 98,94 eiro. Tīnūžu pamatskolai skolēnu skaita samazinājuma dēļ finansējums pedagogu darba samaksai šā gada četriem  mēnešiem attiecīgi ir par 18 600 eiro mazāks. 

Lai arī skolēnu skaits skolā ir samazinājies, skolotāju skaits ir ne tikai palicis nemainīgs, bet pat pieaudzis par vienu skolotāju. 2015./2016. mācību gadā skolā strādāja 18 vispārējās pamatizglītības skolotāji, savukārt šajā mācību gadā – 19. 

Arī salīdzinot algas likmi šīs skolas vispārējās pamatizglītības skolotājam šajā un pagājušajā mācību gadā, redzams, ka 2016./2017. mācību gadā tā ir 735 eiro, savukārt pagājušajā mācību gadā – robežās no 500 līdz 515 eiro par 21 stundu (attiecīgi par 30 stundām no 714 līdz 735 eiro). Redzams, ka skolotājiem algas likme nesamazinās. 

Pieaudzis arī skolas direktora un direktora vietnieka atalgojums: algas likme direktoram 2016./2017. mācību gadā – 1540 eiro, 2015./2016. mācību gadā – 900 eiro; algas likme direktora vietniekiem 2016.2017. mācību gadā – 1100 eiro, 2015./2016. mācību gadā – 870 eiro.

"Paustais apgalvojums par konkrētās sižetā minētās Tīnūžu skolotājas algas samazinājumu par 30% neatbilst patiesībai, jo, sākoties šim mācību gadam, šīs skolotājas alga ir 975,54 eiro par slodzi 1,328. Ja ņem vērā faktu, ka iepriekšējā mācību gadā pēc VIIS datu bāzē pieejamās informācijas šī skolotāja nav strādājusi Tīnūžu pamatskolā un pēc ilgstošas prombūtnes darbā atgriezās tikai šā gada jūlijā  kā pedagoga palīgs ar darba algu 255 eiro par pusslodzi, rodas pamatots  jautājums, ar ko tiek salīdzināts algas samazinājumu par 30%?" norāda ministrija.

Valsts izglītības informācijas sistēmas datu bāzē nav apstiprinājuma arī sižetā minētajai informācijai, ka šīs skolas pedagogiem par laika posmu no šā gada septembra līdz decembrim tiktu veikta pašvaldības piemaksa, piebilst IZM.

IZM aicina pašvaldību un izglītības iestāžu vadītājus godprātīgi vērtēt un skaidrot informāciju saviem darbiniekiem. 

Ministrija atgādina, ka pedagoga darba algu nosaka iestādes vadītājs atbilstoši izglītības iestādei piešķirtajai mērķdotācijai. IZM nodrošina valsts finansējumu pašvaldībām pedagogu darba samaksai, kas pamatā balstās uz diviem būtiskākajiem raksturlielumiem - skolēnu skaitu un aprēķinu, kas ir nepieciešams mācību programmas nodrošināšanai. Pašvaldības kā skolas dibinātāja pienākums un atbildība ir racionāls un efektīvs valsts piešķirtā finansējuma pedagogu darba samaksai izlietojums, rūpes gan par realitātei atbilstošu skolu tīklu, gan pedagoģiskā personāla skaitu, lai bērniem tiktu nodrošinātas kvalitatīvas un pieejamas izglītības iespējas.

IZM visu informāciju par reālo pedagogu darba samaksu, skolotāju un pedagogu skaitu visās 119 Latvijas pašvaldībās un vairāk nekā 700 skolās apkopos divu nedēļu laikā.

LNT Ziņas ceturtdien vēstīja, ka Ikšķiles novada Tīnūžu pamatskolā pedagogiem gaidītā algas pieauguma vietā darba samaksa sarukusi par trešo daļu jeb 308 eiro mēnesī, jo ievērojami mazāka kļuvusi valsts dotācija skolotāju algām Pierīgas pašvaldībās.

"Esmu redzējusi tarifikāciju. Uzreiz varu pateikt - man ir vismaz 30% tas no algas, tas būtu mazāk. Tad jūs iedomājieties - praktiski par minimālo algu sanāk strādāt pedagogam," stāstīja Tīnūžu pamatskolas skolotāja Irita Medne.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē