Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +13 °C
Daļēji saulains
Trešdiena, 23. oktobris
Daina, Dainida, Dainis

Jakāns: akcizēto preču apjomu ierobežojumi, ko privātpersonas drīkst ievest, nedos nekādu labumu

Ierobežojumi attiecībā uz to akcizēto preču apjomu, ko privātpersonas drīkst ievest Latvijā, un kas šogad  ir stājušies spēkā, nedos valstij nekādu praktisku labumu, laikrakstam _Dienas Bizness _atzinis bijušais Valsts ieņēmumu dienesta (VID) vadītājs Dzintars Jakāns.
"Vispirms jau jāņem vērā, ka pietiekami liela daļa Latgales iedzīvotāju, kas no Krievijas mēdz vest zināmus produktus, to dara nevis tapēc, ka vēlētos veicināt nelegālo tirdzniecību, bet gan pašu patēriņam, jo tā vienkārši sanāk lētāk,"  norādīja Dz. Jakāns.

Dz.Jakāns uzskata, ka  arī no praktiskā jeb ienākumu gūšanas aspekta valsts budžetā šāds solis ir stipri vien apšaubāms.

"Tiem, kas vēl nav attapušies, varu pateikt priekšā, ka mūsu kaimiņvalstī Igaunijā nav tik strikti akcizēto preču ievešanas ierobežojumi, kā pašreiz ir noteikts Latvijā. Tas nozīmē, ka šobrīd ir nevis sarukusi šādu preču ievešanas iespēja, bet gan pamainījies to pārvadāšanas ceļš,"  atzina bijušais VID vadītājs.

Nekādi lielie šķēršļi kontrabandistiem neesot radīti - viņiem tikai esot jāmaina savs maršruts. Līdz ar to valsts budžets nekādus papildu līdzekļus šadā veidā neiegūs un par kontrabandas preču samazināšanos runāt nav iespējams. Tādēļ Dz.Jakāns uzskata, ka ka nebija vērts tracināt cilvēkus, pieņemot attiecīgo lēmumu. Jēga no tā būs tikai tad, ja līdzīgu lēmumu pieņems arī Igaunija, ir pārliecināts bijušais VID šefs.

"Starp citu, runājot par kontrabandu lielos apmēros, pēdējā laikā nav dzirdēts, ka valsts dienestiem būtu izdevies aizturēt kādu tiešām lielu kontrabandas kravu. Taču to vislabāk varētu pateikt akcizēto preču legālie izplatītāji, tirgotāji, kuriem lielā mērā tieši kontrabandas produkcijas lielā noieta dēļ apgrozījuma pieaugums pēdējā laikā nav vērojams. Un viennozīmīgi ir skaidrs, ka ierobežojums attiecībā uz akcizēto preču ievešanu Latvijā privātpersonu vajadzībām situāciju nekādi neuzlabos – šis solis nebūs efektīvs," rezumē Dz. Jakāns.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Moldovas trauksmes zvans

Iepriekšējās nedēļas nogalē Moldovā notikušajā referendumā par atbalstu valsts kursam uz integrāciju Eiropas Savienībā vārda tiešā nozīmē pēdējā brīdī uzvaru ar 11,6 tūkstošu balsu pārsvar...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē