Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Jaunsleinis: Lai Latvijas lauki nepaliktu tukši demogrāfija jāizvirza par vissvarīgāko jautājumu

Lai Latvijas lauku teritorijas un it īpaši pierobežā nepaliktu tukšas, valstij par vienu no svarīgākajiem jautājumiem ir jāizvirza demogrāfija, pretējā gadījumā situācija būs vēl katastrofālāka, LNT raidījumam 900 sekundes atzina Latvijas Pašvaldību savienības priekšsēdētājs Andris Jaunsleinis.

"Var uzskatīt, ka situācija Latvijas laukos jau ir katastrofāla, bet tā var pasliktināties, ja ar steigu netiks domāts un meklēti risinājumi demogrāfijas uzlabošanai. Īpaši tagad, kad tiek strādāts pie Nacionālā attīstības plāna šis jautājums ir jāizvirza kā prioritāte numur viens," sacīja Jaunsleinis.

Pēc viņa domām valstij ir jāmeklē risinājumi kā atbalstīt lauku teritorijās vēl palikušos cilvēkus, jo izstrādājot jebkādus atbalsta plānus, ir jādomā, lai tajā minētie risinājumi tiktu orientēti uz palīdzību cilvēkam, nevis utopiskām lietām.

Jau ziņots, ja nekas nemainīsies un valstij neizdosies nosargāt savus pēdējos uzņēmējus Latvijas austrumu pierobežā, jau tuvāko piecu gadu laikā valstij draud katastrofa - tās austrumu pierobeža paliks tukša, aģentūrai LETA atzina Krāslavas novada domes priekšsēdētājs Gunās Upenieks (ZZS).

"Laukos uzņēmējiem jau tagad ir lielas problēmas atrast darbiniekus. Tajā pašā laikā atbildīgās valdības amatpersonas savās publiskajās runās vairākkārt ir izteikušās par rūpniecisko teritoriju atbalstu tikai lielajās pilsētās. Ar ko strādājošie mazajās pilsētās ir sliktāki par tādiem pašiem darba darītājiem lielajās pilsētās, ar ko cilvēks Gulbenē vai Krāslavā ir sliktāks par tādu pašu cilvēku Jēkabpilī vai Daugavpilī?" neizpratni pauž Upenieks.

Krāslavas mērs aģentūrai LETA pauda pārliecību, ka Latvijai patlaban svarīgs ir ikviens uzņēmējs. Viņš pauda gandarījumu par Krāslavas novada deputātu uzdrošināšanos pieņemt lēmumu par izstāšanos no Latvijas Pašvaldību savienības (LPS).

Šis no pirmā acu uzmetiena it kā parastais solis izsauca sabiedrībā plašu rezonansi, kā rezultātā LPS pat bija spiesta ieviest izmaiņas kongresa rezolūcijā, kas attiecas uz ES fondu finansējuma sadali nākamajam plānošanas periodam, piemērojot reģioniem paaugstinātu koeficientu.

"Var jau nedarīt neko un pēc tam sūdzēties, ka nekas nenotiek. Mēs izvēlējāmies it citu ceļu, un lai arī šis koeficients varbūt nav tāds, kādu mēs būtu vēlējušies, taču tas ir solis uz priekšu, mums ir izdevies panākt vismaz kaut ko," uzsvēra Upenieks.

Lai arī nesenajā drošības policijas pārstāvju vizītē Krāslavā tikuši pārrunāti arī situāciju Latvijas pierobežā saistītie jautājumi, Upenieks pieļauj, ka šī vizīte tomēr vairāk bijusi saistīta ar Krāslavas novada izstāšanos no LPS.

LPS priekšsēdētājs Andris Jaunsleinis Krāslavas novadu ieplānojis apmeklēt jūnijā. Pašvaldības vadītājs viesi plānojis iepazīstināt ar to, kā cilvēki dzīvo Krāslavas novadā, kādi šeit ir ceļi, sporta nams un daudzi citi objekti.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē