Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Trešdiena, 23. oktobris
Daina, Dainida, Dainis

Junkurs: Jādefinē mērķi Latvijas ārpolitikas interesēm austrumu virzienā

Latvijai nekavējoties jāaktivizē savā ārpolitiskās aktivitātes Ķīnas u.c. austrumu valstu virzienā, kā arī ievērojami jāuzlabo mūsu ārpolitikas kvalitāte kopumā.
Pat pārliecināti eirooptimisti nevarēs noliegt, ka uz globālās skatuves ir parādījušās, atdzimušas vai piedzīvojušas ļoti strauju attīstību jaunas ekonomiskās un politiskās lielvaras, kuru tirgi šķiet pievilcīgi ikvienas valsts ikvienam ražotājam. Tādi ir mums kaimiņos esošais un labi saprotamais Krievijas tirgus, kā arī par "pasaules rūpnīcu" dēvētā Ķīna.

Ir virkne pazīmju, kas liecina, ka Eiropas un rietumu globālā ietekme strauji samazinās, kamēr Ķīnas, Krievijas un Indijas, kā arī vēl citu tā dēvēto attīstības valstu globālā ietekme - palielinās. Tieši tādēļ daudz vairāk uzmanības ir jāpievērš tieši Austrumu ārpolitikas virzienam.

Mēs esam un paliksim Eiropas Savienības valsts, taču, manuprāt, tām iespējām, kādas Latvijai paver Austrumu virziens, ir veltīts pārāk maz uzmanības. Mūsu vēstniecībām un ekonomiskajām pārstāvniecībām tieši šajos reģionos ir vitāli nozīmīgi aktivizēt savu darbību. Un ne tikai aktivizēt, bet arī skaidri definēt, konkrēti kādi ir mērķi un sasniedzamie rezultāti.

Tieši tāpat jāuzsver, ka mūsdienu strauji mainīgajā pasaulē tradicionālais ģeopolitikas jēdziens aizvien biežāk tiek aizstāts ar vārdu ģeoekonomika. Tas nozīmē, ka aizvien ciešāk savijas valstu un uzņēmumu intereses, un mūsdienu valstu ārpolitiskie resori ir kļuvuši galvenokārt par ekonomisko interešu "politiskajām sejām".

Ir jāizskauž mūsu pašu iekšpolitisko nespēju noskaidrot, kurš un par ko ir atbildīgs, kā arī nespēju skaidri definēt, kādas jomas atrodas kādas ministrijas pārziņā. Ir nepieciešams skaidri definēt konkrētu ministriju atbildības sfēras, tas ir mūsu - Saeimas uzdevums un daļa no likumdevēju ieguldījuma ārpolitikā.

Tāpat arī Latvijai ir nepieciešams domāt par neatkarīga starptautiskās politikas analīzes vai ja vēlaties - valsts stratēģijas analīzes centra izveidi. Tāda centra, kas spētu sniegt gan prognozes, gan piedāvāt atbilstošus risinājumus, rezultātā ļaujot ievērojami uzlabot mūsu ārpolitikas kvalitāti kopumā.

Manuprāt, šos uzdevumus varētu veiksmīgi pildīt jau esošais ārpolitikas institūts, bet tam būtu nepieciešams valsts atbalsts. Cerams tuvākajā nākotnē tas tiks nodrošināts.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Moldovas trauksmes zvans

Iepriekšējās nedēļas nogalē Moldovā notikušajā referendumā par atbalstu valsts kursam uz integrāciju Eiropas Savienībā vārda tiešā nozīmē pēdējā brīdī uzvaru ar 11,6 tūkstošu balsu pārsvar...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē