Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Ķīmijas un farmācijas uzņēmēji: Latvijā arvien vairāk aktualizējas cīņa par talantiem

Latvijā visiem uzņēmumiem līdz ar paaudžu maiņu un sabiedrības vērtību transformāciju arvien vairāk aktualizējas "cīņa par talantiem", aģentūrai LETA sacīja Latvijas Ķīmijas un farmācijas uzņēmēju asociācijas izpilddirektore Raina Dūrēja.

Viņa uzskata, ka, izvēloties studēt ķīmiju, jaunietim paveras ļoti plašs darba iespēju klāsts, turklāt darba tirgū būtiski pieaug konkurence pēc talantiem. "Ķīmijas un farmācijas nozare strauji attīstās, un tuvākajos gados tai būs nepieciešams vismaz 1000 jaunu profesionāļu. Izglītības politikas veidotājiem der atcerēties, ka mācību priekšmetu pasniegšanas formu daudzveidība, it īpaši tik sarežģītā priekšmetā kā ķīmija, var veicināt jauniešu interesi par konkrēto priekšmetu," skaidroja Dūrēja.

Viņa norādīja, ka pēdējos gados gan no dažādu nozaru darba devēju, gan arī amatpersonu puses bieži izskan viedoklis, ka Latvijā pārāk maz jauniešu apgūst eksaktās zinātnes.

Dūrēja norādīja, ka veidi, kā ieinteresēt skolēnus dabaszinātnēs, ir daudzi un dažādi. Pieeja "Es jūs iemācīšu mīlēt Raini!" nestrādāšot. "Uzskatu, ka liela loma mācību procesa diversifikācijā un transformācijā atbilstoši mūsdienu jaunatnes diskursā valdošajai izpratnei par interesanto ir mācību programmai. Tāpēc ir svarīgs Izglītības un zinātnes ministrijas atbalsts esošās mācību programmas uzlabojumiem. Iespējams, ļoti pozitīvs grūdiens nākotnē varētu būt pāreja uz fenomeniem/tēmām balstīto zināšanu apguvi, taču diemžēl tas, visticamāk, nav tuvāko gadu jautājums," atzina Dūrēja.

Pēc viņas paustā, lai šo problēmu risinātu, tiek plaši diskutēts arī par dažādiem iespējamajiem risinājumiem, piemēram, darba tirgus vajadzību diktētu izglītības programmu lomas palielināšanu, ciešāku izglītības procesa sasaisti ar darba devējiem un citus risinājumus. "Nesen arī Latvijas Universitāte (LU) paziņoja par budžeta vietu pārdali par labu eksaktajām un dabaszinātnēm. Šobrīd LU vidusskolu absolvējušiem studētgribētājiem piedāvā jau 70 budžeta vietas Ķīmijas fakultātē. Jaunos ķīmiķus ar 75 budžeta vietām gaida arī Rīgas Tehniskā universitāte. Mācību iestādes studētgribētājiem kopumā piedāvā 285 budžeta vietas ar ķīmiju saistītās programmās," piebilda asociācijas izpilddirektore.

Vienlaikus viņa norādīja, ka Olaines Mehānikas un tehnoloģijas koledžā vidusskolas absolventi var iestāties bez ķīmijas centralizētā eksāmena sertifikāta, iegūstot 1.līmeņa augstāko izglītību pārtikas, vides vai biotehnoloģiju programmās. Arī šeit tiek piedāvātas 75 budžeta vietas, piebilda Dūrēja.

Top komentāri

Dace
D
Skaisti! Ilustrācijai pie šī raksta - asins analīzes stobriņš! Tiešām tipiskākais, ar ko ilustrēt ķīmijas un farmācijas nozari!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairākums grib palikt

Neatkarīgi no tā, vai Lieldienas tiek uztvertas kā reliģiski svētki vai kā gadalaiku maiņa, šis ir pārdomu brīdis, kad prātojam arī par to, cik labi mēs jūtamies savā valstī.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē