Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Kultūras darbinieki lūdz Merkeli atbalstīt NATO bāzu izvietošanu Baltijā

Vēstuli parakstījuši daudzi Latvijā pazīstami kultūras cilvēki: dzejniece un publiciste Liāna Langa, dzejniece Māra Zālīte, komponists Pēteris Vasks, kinorežisore Dzintra Geka, socioloģe Dagmāra Beitnere, vēsturnieki Ritvars Jansons, Mārtiņš Mintaurs un Rudīte Kalpiņa, rakstniece Gundega Repše, dzejnieki Jānis Rokpelnis, Edvīns Raups, rakstnieki Nora Ikstena, Osvalds Zebris, Māris Bērziņš un citi.
Vairāki kultūras jomas darbinieki trešdien atklātā vēstulē Vācijas kanclerei Angelai Merkelei lūguši atbalstīt NATO bāzu izveidi Baltijā un Austrumeiropā.

Vēstulē, piesaucot 75 gadus kopš Molotova-Rībentropa paktu, Merkelei uzsvērts, ka Merkeles atbalsts "apliecinās - jaunas paaudzes Molotova-Ribentropa tipa nodevības pakts Eiropā vairs neatkārtosies".

"Jūs, Merkeles kundze, kas pati esat dzīvojusi padomju totalitārās ideoloģijas un noziedzīgi represīvā STASI kontrolētajā Vācijas Demokrātiskajā Republikā, Jūs, kas esat pieredzējusi Berlīnes mūra krišanu un sāpīgās problēmas, kuras bija jāpārvar vāciešiem, 90. gadu sākumā atkal apvienojoties, iepriekšminēto noteikti labi apzināties. Tāpat kā Vācijas īpašo vēsturisko lomu Baltijas reģionā," pausts vēstulē.

Vēstules autori arī uzsvēruši, ka Baltijā jau vairākus gadus notiek informācijas karš.

"Milzīgie līdzekļi, kuri šajā informācijas karā tiek ieguldīti, netiek taču izlietoti bez noteikta mērķa. Apdraudējumu Baltijas valstu drošībai ir atzinušas visu triju valstu politiskās elites, velkot paralēles ar Austrijas inkorporāciju Trešajā Reihā 1938.gadā, kā arī 1939. gadu, kad divas totalitāras lielvaras vienojās par Eiropas sadalīšanu,” uzsvērts vēstulē.

Kultūras darbinieki akcentējuši, ka "morāle, tostarp politiskā morāle, tomēr nav lēšama naudas izteiksmē, un finanšu rādītāji nedrīkst būt nozīmīgāki par Eiropas valstu drošību" un "robežu un vēstures pārrakstīšana nav akceptējama nedz Krimā un Ukrainā, nedz Eiropā,” viņi norāda.

Jau vēstīts, ka Vācijas kanclere Merkele Rīgā viesosies pirmdien, 18.augustā, kad iepriekš plānotas vizītes ietvaros tiksies ar Valsts prezidentu Andri Bērziņu, premjeri Laimdotu Straujumu (Vienotība) un piedalīsies Latvijas-Vācijas biznesa forumā. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Drošība – aktualitāte Eiropā

Aizvadītajā nedēļā Strasbūrā noritēja Eiropas Parlamenta (EP) pirmā šī rudens sesija, un līdz ar to darbu ar pilnu jaudu ir sācis jūnijā ievēlētais EP sastāvs.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē