Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +13 °C
Apmācies
Otrdiena, 22. oktobris
Irīda, Īrisa, Airisa

Lagzdiņš: Grūstīšanās koalīcijā pirms vēlēšanām ir sena Latvijas politikas tradīcija

Gūstīšanās koalīcijā Latvijā ir sena un "laba" tradīcija, it īpaši tuvojoties Saeimas vai pašvaldību vēlēšanām, kad koalīcijas partneri gandrīz vienmēr mēģina ar savu darbību, kašķiem valdībā un parlamentā parādīt vēlētājiem, ka viņi ir tie labākie, par kuriem vēlēšanās būtu jābalso, _Rietumu Radio _sacīja politiķis Jānis Lagzdiņš.

"Tā tas ir arī šoreiz, kad runa bija par satiksmes ministra amatu. Tas nav nekas neparasts, un šeit nav nekāda Blaumaņa Nāves ēna, - tā ir Latvijas politikas tradīcija, kas pastāv jau gadu gadiem," rīvēšanos koalīcijā un cīņu par amatiem valdībā un dažādās ietekmīgās valsts iestādēs skaidro politiķis.Kā atzina Lagzdiņš, ir maz ticams, ka valdības koalīcijā Visu Latvijai!-Tēvzemei un Brīvībai/LNNK (VL-TB/LNNK) vai Reformu partiju (RP), zinot iespējamos koalīcijas modeļus, varētu nomainīt Zaļo un zemnieku savienība (ZZS). "Es šaubos, vai Zatlers un viņa partijas biedri būtu gatavi nacionālo apvienību koalīcijā aizvietot ar Zaļo un zemnieku savienību," sacīja Lagzdiņš.Viņš arī paredz, ka pašvaldību vēlēšanas maz ietekmēs varas sadalījumu koalīcijā. "Pašvaldību vēlēšanu rezultāti Latvijā nekad nav bijuši par pamatu, noteicošo faktoru valdības sastāva un koalīcijas izmaiņām," uzskata Lagzdiņš.Vērtējot VL-TB/LNNK vēlmi iegūt lielāku varu, Lagzdiņš sacīja: "Tēvzemiešu pirmais uzdevums ir nevis prasīt premjeram vēl vienu jaunu pīrāgu, bet gan rūpēties, lai viņu jau esošie ministri strādātu redzamāk, labāk un politiski gudrāk." Kultūras ministri Žanetu Jaunzemi-Grendi, kā atzina Lagzdiņš, ne īpaši ieredzot koalīcijas partneri, politikas vērotāji un žurnālisti, un "arī jaunais, enerģiskais tieslietu ministrs [Jānis Bordāns] šobrīd strādā kā ierēdnis un ir nemanāms".Kā ziņots, Valsts prezidents Andris Bērziņš, vērtējot situāciju koalīcijā, izlemjot, vai atbalstīt Anrija Matīsa kandidatūru satiksmes ministra amatā, to salīdzināja ar Rūdolfa Blaumaņa noveli "Nāves ēnā", jo, pēc viņa domām, pašlaik valdības koalīcija pati nokļuvusi uz ledus gabala, uz kura visiem nav vietas."Pašreizējā situācija ir ļoti līdzīga, bet, abstrakti paskatoties uz to, jāsaka, ka nekas nav zaudēts, jo arvien ceru, ka koalīcijas partijas kopīgi spēs atrast ceļavēju, lai nokļūtu uz cietzemes," atzina prezidents.Pēc viņa domām, viens no iemesliem, kāpēc izveidojusies šāda situācija, ir tuvojošās vēlēšanas, bet kā otru prezidents minēja to, ka nacionālā apvienība jūtoties nenovērtēta. "Šķiet, ka nenovērtēšanas moments ir viens no būtiskākajiem šajā gadījumā. Tomēr aicinu koalīcijas partijām izprast situācijas nopietnību un arī šādos svarīgos jautājumos diskutējot rast kompromisus," sacīja prezidents.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Par pārvaldības kvalitāti

Nesen laikrakstā Diena un citos medijos uzmanība bija pievērsta Nobela prēmiju piešķiršanai. Saistībā ar pētījumu, kas saņēmis Nobela prēmiju ekonomikā, tika uzsvērta pārvaldības loma valsts attīst...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē