Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +13 °C
Daļēji apmācies
Otrdiena, 22. oktobris
Irīda, Īrisa, Airisa

Lasītājs: Sīkums? Liels skandāls! Saeima nevar būt nespējnieku nams

Nevaru nerakstīt - muļķība sāp. Bijis Liepājas pedagoģiskā institūta pasniedzējs, docents. Man ir trīs augstākās izglītības: pirmā, fizikā - matemātikā. Otrā, kā pianists esmu beidzis  Rīgas konservatoriju .Trešā  pedagoģijā,  esmu beidzis PSRS Ped.Zin. Akad. Maskavas mākslinieciskās audzināšanas zinātni pētniecisko institūtu, kur pētīju augstāko domāšanas prasmju attīstīšanu un uzrakstīju disertāciju. Rakstīt mudina pēdējais skandalozais gadījums, kad Saeimas doktori nav spējīgi atrisināt 1.klases uzdevumus matemātikā.

Sīkums? Liels skandāls!

Daudzi uzjautrinājās par faktu, ka cienījami Saeimas deputāti neprot atrisināt 1.klases matemātikas uzdevumus. Patiesībā tā ir traģēdija, jo Saeimā tieši šādi uzdevumi, nevis lingvistikas vai tautas  etnogrāfiskie  jautājumi ir jārisina. Āķis ir tur, ka šie uzdevumi prasa ne tik daudz zināšanas, cik zināmu "matemātisko apķērību" (nelaiķa profesora J.Menča apzīmējums). Tā kā vaimanām par  nesaprotamiem, "putrainiem" uzdevumiem  nav vietas. Ar grāmatām viss kārtībā, nekārtība ir citur - deputātu galvās.

Kāpēc nevar atrisināt ? Zinātniski sakot, trūkst  tā saucamās augstākās domāšanas prasmes, konkrēti, simultānuztveres jeb prasmes vienlaicīgi, paralēli domāt ne tikai par pašiem objektiem (skaitļiem), bet arī to, kas nav pateikts, kas pašam "jāizlasa" starp dotajiem skaitļiem. Bet tieši šī spēja, kā vairākkārt uzsver pazīstamie matemātiķi  L. Englišs  un G.Halfords (Mathematics Education. Models and Processes.1995) ir pati svarīgākā matemātikā! Skaitīt uz pirkstiem 4 plus 3 ir viens (vieglākais), bet turēt prātā un darboties ar to, kas ir (bet nav skaidri priekšā pateikts!) starp šiem skaitļiem, ir kas cits. Tieši pēdējais, esot  visgrūtākais bērniem un, kā redzam, ne tikai bērniem !

Kā attīstīt šo augstākās kārtas domāšanas prasmi, konkrēti, simultānuztveri? Jāsāk jau mazotnē, ņemoties ar visiem tiem darbības veidiem, kur šāda vienlaicīga, paralēla darbošanās ar  vairākām lietām un to , kas ir starp šim lietām (!),  nepieciešama - šahu, dambreti, attiecīgiem uzdevumiem matemātikā un - muzicēšanu, mūzikas instrumentu spēli!

Pēc speciālistu atziņām,  jebkura muzicēšana  kā tāda ir viena vienīga  darbošanās  augstākās klases domāšanas laukā! Tieši muzicēšana vispilnīgāk iesaista darbā kognitīvās maņas (redzi, dzirdi, tausti, kustības), kas, pēc neirologu atziņas, ir vislabākie smadzeņu mēdiji jeb ziņu piegādātāji. Tādā veidā prāts caur maņām apgūst to, ko neviens skolotājs nevar ne izstāstīt, ne parādīt. Lūk, ko daudzi nav apjēguši.

Patiesībā tā saucamajam  augstāko domāšanas prasmju jautājumam,  nevis planšetdatoriem vai kam citam būtu jābūt  izglītības reformu pamatā ! Te ir izglītības sāls un to saprot visa pasaule, izņemot Latviju! Gan ministra kritiķi, gan atbalstītāji ir aizdrāzušies aplamā virzienā. Nobeigšu kuriozi. Jau 1987.gadā (!) kompartijas pēdējā plēnumā partijas spices vīrs, sekretārs Ļigačovs, runājot par izglītību, aicināja: "Pievērst galveno uzmanību apmācāmo individuālo spēju attīstīšanai. Mūsdienu pasaulē tas ir galvenais virziens kā virzīt uz priekšu kā skolu tā augstskolu lietas". Varbūt ieklausīsimies? Saeima taču nevar būt nespējnieku nams….

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Par pārvaldības kvalitāti

Nesen laikrakstā Diena un citos medijos uzmanība bija pievērsta Nobela prēmiju piešķiršanai. Saistībā ar pētījumu, kas saņēmis Nobela prēmiju ekonomikā, tika uzsvērta pārvaldības loma valsts attīst...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē