Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +18 °C
Daļēji apmācies
Svētdiena, 22. septembris
Maigurs, Mārica, Māris
"Es nedomāju, ka šai mazvērtības sajūtai ir kaut kāds pamats"

Lasmane: Mums jāsvītro doma, ka Latvija un latvietis ir niecīgi

Mums būtu jāsvītro doma, kas joprojām brīnumainā kārtā nav aizmirsta, ka Latvija nav un latvietis nav nekur pazīstams, ka viņš ir mazs un niecīgs radījums. Šādu viedokli intervijā LNT raidījumam 900 sekundes pauda Latvijas Universitātes (LU) profesore, filozofe Skaidrīte Lasmane. "Man liekas, ka šī runa ir vienkārši jāpārsvītro," uzsvēra profesore.

Viņa uzskata - nav tā, ka Latvijā šodien ar visu milzīgo komunikāciju, kas ir caur Eiropas Savienību, caur NATO, caur visām milzīgajām sanāksmēm, kas notiek Rīgā, būtu galīgi aizmirsta, nepazīstama - kā bija 19.gadsimtā.

"Nu, nav tā. Bet šī runa atkārtojas pat medijos. Un tas nav lepnas pašapziņas jautājums un arī brīvas pašapziņas jautājums, un arī atbildīgas pašapziņas jautājums," vērtēja Lasmane.

Vaicāta, no kurienes nāk šī mazvērtības domāšana, viņa mudināja paraudzīties uz vēsturi, par kuru rakstīja arī mūsu literatūras klasiķi, piemēram, Andrejs Upīts vai Rūdolfs Blaumanis.

"Tā ir šī pakļautības un pakļaušanās vēsture. Kaut arī vienmēr tautas kultūra ir uzturējusi šo pretošanās garu - ne jau velti mums ir Latvijas valsts, kāda citām tautām nemaz nav. Es nedomāju, ka šai mazvērtības sajūtai ir kaut kāds pamats. Nu, nav mums to ģeogrāfisko plašumu, kādi ir, piemēram, Krievijai ar Sibīriju. Bet varbūt ir labi, ka mums tādas Sibīrijas nav," sprieda profesore.

Pēc Lasmanes vērtējuma, lai rastos dižgari jeb, kā viņa saka, izcilas patības, ir nepieciešami slavinājumi, daudzinājumi, pieminējumi.

"Bieži vien uzskata, ka reliģija var pastāvēt tikai tad, kad pastāv šī Dieva slavināšana. Bet, kas attiecas uz mirstīgo cilvēku, kas dzīvo mums līdzās ar visām savām dažādām nepilnībām, tad ir jāpaiet zināmam laikam, lai no attāluma, distancēti palūkotos un saprastu viņa nozīmi."

Mums vairāk ir vajadzīga šī te slavinājumu kultūra ne attiecībā uz tām slavenībām dzeltenajā presē, ar kurām piepilda komerciāli izdevīgās lappuses, bet ir vajadzīga paskatīšanās arī citā virzienā

Viņa vērtē, ka ikviens cilvēks ar sevi var ļoti daudz darīt, ja viņu uz to pamudina. Medijiem, pēc profesores domām, vairāk jāaicina cilvēki domāt par sevi, nevis par lietām, kuras viņš nevar ietekmēt, domāt par savu valsti, par savu karogu, par savu un savu bēnu nākamību.

Lasmane dzimusi 1939.gadā, ieguvusi filozofijas doktora grādu LU. Kopš 1969.gada Lasmane ir LU mācībspēks, kopš 2006.gada - vadošā pētniece. Lasmanes pētnieciskās intereses ir ētika, filozofijas vēsture un komunikācija. Viņa ir vairāku grāmatu autore.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē