Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +20 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 20. maijs
Venta, Salvis, Selva

Latvijas Biznesa koledža savā darbībā nesaskata negodīgu komercpraksi

Latvijas Biznesa koledža (LBK) pārsūdzējusi Administratīvās rajona tiesas spriedumu, ar kuru tika atstāts negrozīts Patērētāju tiesību aizsardzības centra (PTAC) pieņemtais lēmums piemērot koledžai naudassodu 1500 latu apmērā un uzlikts tiesisks pienākums nekavējoties izbeigt negodīgu komercpraksi.

Šāda negodīga komercprakse esot izpaudusies kā patērētāja lēmuma pieņemšanai būtiskas informācijas noklusēšana un nepamatota vārdu "par brīvu", "bezmaksas" lietošana.

Kā aģentūrai LETA pavēstīja LBK sabiedrisko attiecību un mārketinga speciāliste Dace Ieviņa, tiesas spriedums ir pārsūdzēts, jo Latvijas Biznesa koledža nesaskata savā darbībā negodīgu komercpraksi un vēlas panākt taisnīgu tiesas spriedumu.

Koledžas pārstāve norāda, ka, lai gan labākie LBK studenti studē bez maksas un ir jau studenti, kas absolvējuši bezmaksas studijas, pateicoties Eiropas stipendiju fonda atbalstam, PTAC centrs ir izteicis liegumu izmantot terminu "bezmaksas studijas".

"Latvijas Biznesa koledža labprātīgi ir izpildījusi Patērētāju tiesību aizsardzības centra norādījumus un vietnē www.biznesakoledza.lv aizstājusi terminu "bezmaksas studijas" uz terminu "fonda apmaksātas" un "budžeta vietas"," skaidroja LBK.

Kā ziņots, PTAC brīdina par LBK īstenoto komercpraksi, solot "bezmaksas" studijas, aģentūru LETA informēja PTAC Patērētāju informēšanas un komunikāciju daļas vadītāja Ilze Žunde. PTAC aicina patērētājus pirms līguma slēgšanas rūpīgi iepazīties ar līguma nosacījumiem, tostarp Budžeta vietu un stipendiju konkursa nolikumu. Centrs atgādina, ka jau 2011.gada 16.jūnijā tas pieņēma lēmumu, ar kuru LBK piemērots naudassods 1500 latu apmērā un uzlikts tiesisks pienākums nekavējoties izbeigt negodīgu komercpraksi, kas izpaudās kā patērētāja lēmuma pieņemšanai būtiskas informācijas noklusēšana un nepamatota vārdu "par brīvu", "bezmaksas" lietošana.

Ņemot vērā patērētāju sniegtās ziņas, PTAC ir konstatējis, ka komersants nepilda tiesisko pienākumu izbeigt negodīgo komercpraksi. LBK pieņemto PTAC lēmumu apstrīdēja Administratīvajā rajona tiesā. Tomēr 14.augustā PTAC lēmums ar tiesas spriedumu tika atstāts negrozīts. PTAC arī norāda, ka pieņemtais lēmums attiecībā uz tiesisko pienākumu izbeigt negodīgu praksi ir spēkā līdz brīdim, kamēr tiesa nav lēmusi citādi.

Ņemot vērā patērētāju sniegtās ziņas un LBK mājaslapā publicēto informāciju, PTAC konstatēja, ka koledža nepilda PTAC uzlikto tiesisko pienākumu nekavējoties izbeigt negodīgu komercpraksi, kas izpaudās kā nepamatota vārdu "par brīvu", "bezmaksas" vai tamlīdzīgas nozīmes vārdu lietošana, un sācis piespiedu izpildes procesu.

Vienlaikus PTAC ir sācis situācijas izvērtēšanu par LBK īstenoto komercpraksi, izsūtot piedāvājumu par Eiropas Izglītības fonda finansējumu budžeta vietām koledžā. 16.septembrī PTAC saņēma informāciju no IZM ar lūgumu izvērtēt LBK īstenotās mārketinga kampaņas atbilstību normatīvajiem aktiem, jo Eiropas Izglītības fondam nav saistības ar Eiropas struktūrfondu institūcijām un publisko finansējumu, tādējādi iespējami maldinot studēt gribētājus.

LBK norāda, ka pēc informācijas saņemšanas no IZM, ka fonds ar šādu nosaukumu darbojas kā Eiropas Komisijas specializēta aģentūra, nākamajā dienā Uzņēmumu reģistrā tika iesniegti dokumenti par fonda nosaukuma maiņu. "Latvijas Biznesa koledža vēlas atvainoties topošajiem studentiem un sabiedrībai par, iespējams, maldīgām asociācijām, ko sākotnēji izsauca Eiropas izglītības fonda nosaukums un logotips," sacīts medijiem izplatītajā paziņojumā.

Kā ziņots, IZM aicināja studentus būt piesardzīgiem, saņemot vēstuli par bezmaksas studijām un stipendijām LBK, ko piedāvājot Eiropas Izglītības fonds, jo tā nav Eiropas Savienības (ES) aģentūra, bet gan LBK īpašnieku veidots nodibinājums. IZM akcentēja, ka ES aģentūra ar šādu nosaukumu nesniedz finansiālu atbalstu Latvijā, bet gan ES kandidātvalstīs un kaimiņvalstīs, piemēram, Albānijā, Krievijā, Libānā, Melnkalnē, Gruzijā. Savukārt vēstulēs minētā aģentūra ir Latvijā veidots nodibinājums.

Ministrija uzskata, ka studentiem ir jāsaņem pilnīga un caurskatāma informācija, tādēļ mudina rūpīgi iepazīties ar studiju līgumā atrunātajām prasībām.

Vēstulē tika apgalvots: "Eiropas Izglītības fonds ir apmaksājis studiju maksu augstākās izglītības iegūšanu un ir piešķirta ikmēneša stipendija ikvienam Latvijas iedzīvotājam, tajā skaitā arī Jums!" Tiek piedāvāts iegūt bezmaksas augstāko izglītību divos gados un stipendiju līdz 100 eiro (aptuveni 70 lati) mēnesī. Kopējais piešķirto līdzekļu apjoms esot 3000 eiro, un tiek norādīts, ka piedāvājums jāapstiprina līdz 30.septembrim, vai arī nauda tiks atgriezta fondā vai piešķirta kādam citam.

Kā liecina Firmas.lv informācija, nodibinājums Eiropas Izglītības fonds reģistrēts 2011.gada 27.septembrī, taču 26.augustā tam mainīts nosaukums uz Eiropas stipendiju fonds. Nodibinājumā ir trīs amatpersonas - LBK īpašnieki un vadītāji Sergejs un Viktors Pasternaki, kā arī Karīna Goliusova. Nodibinājuma mērķis ir veicināt cilvēkresursu attīstību un izglītības līmeņa paaugstināšanu, finansiāli atbalstīt studentus, motivējot viņus turpināt mācības pēc vidējās izglītības iegūšanas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē