Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

LDDK: Latvijai ir nepieciešama nodarbinātības, nevis bezdarba politika

Latvijai ir nepieciešama nodarbinātības politika, nevis bezdarba politika, intervijā biznesa portālam Nozare.lv norādīja Latvijas Darba devēju konfederācijas ģenerāldirektore (LDDK) Līga Menģelsone.

Viņa stāstīja, ka Labklājības ministrija un Nodarbinātības valsts aģentūra atbild par bezdarbnieku integrāciju darba tirgū, taču bez darba vietu radīšanas un kvalitatīvas izglītības sistēmas šie centieni nevar būt veiksmīgi.

"Bezdarbu esam veicinājuši ar daudzām atbalsta programmām. Piemēram, finansējuma ziņā un iesaistīto cilvēku skaita ziņā visapjomīgākais aktīvās darba tirgus politikas pasākums - darba praktizēšana pašvaldībās darba iemaņu iegūšanai un uzturēšanai jeb simtlatnieku programma - patiesībā ir izteikti sociāls pasākums, kas nekādā veidā neveicina iesaistīto bezdarbnieku konkurētspējas celšanos darba tirgū," uzsvēra Menģelsone.

Viņa ir stāstīja, ka vairākās ražošanas nozarēs, piemēram, ķīmijas un farmācijas, metālapstrādes un mašīnbūves, kokrūpniecības, kuras pēdējā laikā ievērojami augušas, pateicoties eksportam, patlaban ir kvalificēta darbaspēka trūkums.

"Lai palīdzētu jauniešiem atrast savu pirmo darbavietu, nepieciešams veicināt prakses vietu nodrošināšanu. Pretēji bezdarba politikai, kas vērsta tikai uz bezdarbniekiem, nodarbinātības politikai jārūpējas arī par darba vietu radīšanu, tam draudzīgu darba likumdošanu, kā arī par nodarbināto attīstību - aktivizējot cilvēkus piedalīties mūžizglītībā un attīstot to uzņēmējspējas, lai cilvēki aktīvāk lemtu kļūt par darba devējiem, nevis darba ņēmējiem," sacīja LDDK vadītāja.

Jau ziņots, ka Labklājības ministrija (LM) sadarbībā ar Ekonomikas ministriju un Izglītības un zinātnes ministriju turpinās darbu pie nodarbinātības politikas pilnveidošanas.

Tāpat LM plāno veikt arī sociālo pabalstu reformu, kuras koncepciju LM valdībai varētu piedāvāt jau šogad pavasarī. Patlaban ir izveidota darba grupa, kas izvērtē esošās sistēmas efektivitāti un to, vai tā neveicina atkarības riskus no pabalsta. Plānots sociālo palīdzību vairāk sasaistīt ar līdzdalību nodarbinātības pasākumos, lai veicinātu cilvēku atgriešanos darba tirgū. Jau tagad cilvēkiem, kas pretendē uz garantētā minimālā ienākuma pabalstu, jāpiedalās līdzdarbības pasākumos, un tas palīdz nošķirt negodprātīgos pabalstu saņēmējus, kas, iespējams, ir nelegāli nodarbināti, norādīja labklājības ministre Ilze Viņķele (Vienotība).

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē