Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Lībiņa – Egnere: Tiesas lēmumu pieejamība paaugstinās uzticību tiesu varai

Šodien, 13.jūnijā, Saeima trešajā galīgajā lasījumā pieņēma apjomīgus grozījumus likumā „Par tiesu varu”, kas paredz prasību tiesām visus atklātās sēdēs pieņemtus un spēkā stājušos tiesas spriedumus publicēt internetā.

Lai arī atklātā tiesas sēdē izskatītā lietā pieņemts tiesas nolēmums ir vispārpieejama informācija, tomēr līdz šim interesentiem piekļuve tai lielākoties ir bijusi apgrūtināta - esošā likuma redakcija paredz, ka tiesas spriedumi jāpublicē mājaslapā internetā tikai tādos gadījumos, kad tas noteikts normatīvajā aktā vai pēc iestādes iniciatīvas.

"Tā kā tiesu nolēmumos ietverta tiesību normu interpretācija, tad to publiska pieejamība vairos izpratni par tiesību normas saturu un piemērošanas praksi, veicinās vienotas tiesu prakses izveidi un arī strīda iznākuma prognozējamību, jo dos iespēju ikvienam pārbaudīt, kā tiesas piemēro konkrētas tiesību normas un atrisina noteikta veida strīdus. Pārstāvot arī akadēmisko vidi, varu teikt, ka šie grozījumi ir ļoti nozīmīgi ne vien praktizējošiem juristiem, bet arī tiesību zinātņu studentiem, kuriem tiesu nolēmumu analīze ir neatņemama studiju sastāvdaļa”, skaidro grozījumu būtību Saeimas Juridiskās komisijas priekšsēdētājas biedre Inese Lībiņa – Egnere, Reformu partija.

Uz nepieciešamību nodrošināt sabiedrības pieeju tiesu prakses un judikatūras materiāliem norāda arī Ārvalstu investoru padome Latvijā savā 2012. gada 1.jūnija Pozīcijas ziņojumā par priekšlikumiem tiesiskuma efektivitātes veicināšanai. Ziņojumā norādīts, ka tiesu nolēmumos ietvertās juridiskās atziņas ir piemērojamas turpmākās līdzīgās lietās, tādējādi faktiski veidojot reālo tiesību daļu. Nav pieļaujams, ka tiesa kā judikatūru izmanto un savos nolēmumos, tos pamatojot, atsaucas uz agrākiem nolēmumiem, kas nav publicēti un nav publiski pieejami. 

Saskaņā ar Saeimas pieņemtajiem grozījumiem, tiesas lēmumi būs jāpublicē Ministru kabineta noteiktajā apjomā. Publicējot tiesas nolēmumus, tiks aizsegta tā informācijas daļa, kas atklāj fiziskās personas identitāti. Paredzēts, ka grozījumi stāsies spēkā šā gada 1.septembrī. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē