Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 21. oktobris
Severīns, Urzula

LIDA neizpratnē par aizliegumu robežsargiem pievienoties arodbiedrībai

Latvijas Iekšlietu darbinieku arodbiedrība (LIDA) neizprot ierobežojumu aizliegt robežsargiem apvienoties arodbiedrībā. Šāda neizpratne pēc ilgas sarakstes ar valdību un Iekšlietu ministriju, ar Valsts robežsardzes vadību radās arī Tiesībsargam, kas arī bija par pamatu iesniegt Satversmes tiesā pieteikumu, portālu _Diena.

lv_ informēja arodbiedrības priekšsēdētājs Armands Augustāns.Saskaņā ar Militārā dienesta likuma 15. panta 1. punktu karavīram ir aizliegts pievienoties arodbiedrībām. Atšķirībā no pārējām Iekšlietu ministrijas sistēmas iestādēm Valsts robežsardze saskaņā ar Nacionālo bruņoto spēku likuma 3. panta trešo daļu tiek iekļauta NBS sastāvā kara laikā vai izņēmuma stāvoklī un robežsargi noteiktos apstākļos pilda tādas pašas militāras funkcijas kā karavīri. To saprot LIDA. Taču kara laikā vai izņēmuma stāvoklī visi Iekšlietu ministrijas sistēmas iestādes un Ieslodzījuma vietu pārvaldes darbinieki tiks pakļauti īpašam darba režīmam.Saeimai tuvākā laikā vajadzētu veikt grozījumus Robežsardzes likumā, lai novērstu nevajadzīgu valsts naudas šķērdēšanu tiesas darbiem, jo Satversmes tiesa ierosināja lietu un pieprasīja paskaidrojumus. Nav ne kāda saprātīga pamatojuma, lai robežsardzes darbiniekiem liegtu iespējas iestāties arodbiedrībā un būtu tiesiski aizsargātiem. Somijas, Norvēģijas, Lietuvas, Igaunijas un daudzu citu valstu robežsardzes darbiniekiem ir tiesības sastāvēt arodbiedrībā, neraugoties uz to, ka īpašos apstākļos tiem var nākties strādāt citā režīmā.LIDA norāda, ka dienestā esošas amatpersonas ir īpaša personu kategorija, kas veic izpildvaras funkcijas un attiecībā uz šīm personām noteiktas gan īpašas sociālās garantijas, gan arī prasības, kā arī amatpersonas nedrīkst diskreditēt sevi, iestādi un valsti, lai nemazinātu uzticību valsts pārvaldei. LIDA ne reizi vien norādīja, ka LIDA mērķis palīdzēt Iekšlietu ministrijas, Valsts policijas, Valsts robežsardzes un citu dienestu vadībai uzlabot dienesta disciplīnu, noskaidrot disciplīnas pārkāpuma cēloņus un izstrādāt pasākumu plānu pārkāpumu novēršanai, uzlabot darba un dienesta apstākļus, apmācību, darba drošību, nodrošināt tiesisko aizsardzību, profesionālo pilnveidošanu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Demokrātijas trauslums TM paspārnē

Pavisam klusi un mērķtiecīgi tieslietu ministres Ineses Lībiņas – Egneres ("Jaunā Vienotība") vadībā virzās slikts demokrātijas, varu dalīšanas un tiesiskuma precedents, par kuru tikpat klu...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē