Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +13 °C
Apmācies
Otrdiena, 22. oktobris
Irīda, Īrisa, Airisa

LLPA: Sprūdža aktivitātes pret Lembergu ir priekšvēlēšanu populisms

Latvijas Lielo pilsētu asociācija (LLPA) ir neizpratnē par vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra E. Sprūdža šī brīža publiskajiem paziņojumiem saistībā ar Ventspils domes priekšsēdētāja A. Lemberga atlaišanu no amata, un LLPA uzskata, ka tie ir vērtējami kā priekšvēlēšanu populisms un likuma "Par pašvaldībām" nepārzināšana, teikts LLPA izplatītajā paziņojumā.

"Mēs uzskatām, ka ministra E. Sprūdža paziņojumi plašsaziņas līdzekļos, par to, ka Ventspils mērs Aivars Lembergs 100%, tiks atlaists, ir nekompetence vai tiešs mēģinājums likumā noteiktās pilnvaras izmantot sava politiķa - aktīva reformatora tēla spodrināšanai," saka LLPA izpilddirektora vietnieks Māris Kučinskis.

Likuma Par pašvaldībām 93. pants nosaka: "Ja domes priekšsēdētājs nepilda likumos noteiktos pienākumus, vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs pēc tam, kad ir saņemts attiecīgā domes priekšsēdētāja paskaidrojums, ar motivētu rīkojumu var atstādināt viņu no amata pienākumu pildīšanas."

Pat, ja neņemtu vērā to, ka paskaidrojumi pieprasīti par Ventspils domes lēmumiem iepriekšējās domes darbības (2005.-2009.) periodā, tad šobrīd jau Latvijas Republikas tiesa uz tiesvedības laiku jau ir atstādinājusi A. Lembergu no domes priekšsēdētāja pienākumu pildīšanas, tāpēc šī atstādinājuma dublēšana ar vēl vienu atstādināšanu būtu ļoti dīvaina.

Savukārt, ja tiek runāts par pašvaldības domes priekšsēdētāja atlaišanu, tad to regulē likuma "Par pašvaldībām" 65. pants, kurā teikts: "Ja domes priekšsēdētājs nepilda likumā vai attiecīgās pašvaldības nolikumā noteiktos pienākumus, domes lēmumus, tiesas spriedumus, neievēro likumus vai Ministru kabineta noteikumus, tiesības pieprasīt domes priekšsēdētāja atbrīvošanu no amata ir vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministram."

Attiecīgajai pašvaldības domei šādā gadījumā ir pienākums 2 nedēļu laikā sasaukt domes sēdi, kurā šis jautājums par domes priekšsēdētāja atlaišanu ir jāiekļauj. Lēmumu par priekšsēdētāja atbrīvošanu pieņem dome ar balsu vairākumu.
"Šāds precedents var būt ļoti bīstams pašvaldību darbībai, parādot, ka domes priekšsēdētāja atlaišana var būt politiski motivēta rīcība, nevis ar likumu pamatota darbība. Likums pieļauj šāda lēmuma apstrīdēšanu tiesā, taču tie var būt vairāki gadi, pēc kuriem visticamāk, ka nebūs vairs amatā ne attiecīgais ministrs, ne atbildīgais par zaudējumiem šajā apstrīdēšanas periodā," norāda M. Kučinskis.

LLPA dibināta 2001. gada 23.augustā, lai īstenotu Latvijas Republikas pilsētu pašvaldību interešu aizstāvību un nodrošinātu interešu un tiesību pārstāvniecību gan valstī, gan ārpus tās robežām, kā arī veicinātu to savstarpējo sadarbību un attīstību.

LLPA biedri ir 9 lielās Latvijas pilsētas - Daugavpils, Jelgava, Jēkabpils, Jūrmala, Liepāja, Rēzekne, Rīga, Valmiera un Ventspils.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Par pārvaldības kvalitāti

Nesen laikrakstā Diena un citos medijos uzmanība bija pievērsta Nobela prēmiju piešķiršanai. Saistībā ar pētījumu, kas saņēmis Nobela prēmiju ekonomikā, tika uzsvērta pārvaldības loma valsts attīst...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē