Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

LM: Jau sākotnēji pensiju piemaksas bija paredzētas tikai uz laiku

Jau sākotnēji pensiju piemaksas bija paredzētas tikai uz laiku, uzsvēra Labklājības ministrijā (LM), komentējot arodbiedrību un deputātu ieceri vērsties Satversmes tiesā.

Saskaņas centrs (SC) ar Latvijas Brīvo arodbiedrību savienību un citiem sociālajiem partneriem grasās Satversmes tiesai lūgt izvērtēt, vai Satversmei atbilst norma, kas paredz atcelt piemaksu par darba stāžu līdz 1996.gadam 70 santīmu par vienu nostrādāto gadu pensionāriem, kas pensionējas pēc 2012.gada 1.janvāra.

LM pārstāve Marika Kupče norādīja, ka piemaksu sākotnējais mērķis bija sniegt finansiālu valsts atbalstu tiem pensionāriem, kuri pensionējās līdz 1996.gadam vai reformas pirmajos gados un kuriem bija liels stāžs un zemas pensijas.

Pēc viņas teiktā, līdz 1996.gadam uzkrātā apdrošināšanas stāža ietekme pensijas apmēra noteikšanā ar katru gadu samazinās, piemēram, līdz 2012.gadam persona ir piedalījusies jaunajā pensiju sistēmā jau 16 gadu, un tādējādi nozīmīgi ir palielinājusies veikto valsts sociālo apdrošināšanas iemaksu nozīme pensijas apmēra noteikšanā.

"Jau sākotnēji, ieviešot piemaksas 2006.gadā, to piešķiršana bija paredzēta tikai uz laiku – līdz 2009.gada 31.decembrim. To piešķiršana ekonomiskās izaugsmes laikā tika nepamatoti paplašināta un pagarināta, tādējādi radot būtisku papildu slogu uz speciālo budžetu, jo to izmaksāšanai nepieciešamais finanšu līdzekļu apmērs nav ieplānots sociālās apdrošināšanas iemaksu likmē un tiek segts uz citu sociālās apdrošināšanas iemaksu veicēju rēķina. Laikā kopš 2008.gada ir būtiski pasliktinājusies valsts ekonomiskā situācija, tāpēc pašlaik valsts vairs nevar garantēt tādu pašu sociālā nodrošinājuma kopumu, kāds tas bija noteikts ekonomiskās izaugsmes gados," komentēja Kupče.

Tāpēc 2010.gada 20.decembrī tika pieņemti grozījumi likumā "Par  valsts  pensijām", kas noteica, ka piemaksu piešķir līdz 2011.gada 31.decembrim.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē