Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

LTAB: Kāpēc atlīdzības par zaudējumiem dzīvībai un veselībai ir lielākas par bojājumiem transportlīdzeklim?

Pērnā gada izskaņā Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju birojs (LTAB) veica aptauju, kurā noskaidroja, ka lielākā daļa autovadītāju (62%) uzskata, ka Latvijā spēkā esošie OCTA atlīdzību limiti par ceļu satiksmes negadījumā nodarītiem zaudējumiem mantai (šobrīd līdz 1 000 000 eiro) un personai (šobrīd līdz 5 000 000 eiro) ir pietiekami augsti.

Ja ar respondentu zināšanām par transportlīdzeklim nodarīto zaudējumu atlīdzināšanu viss būtu apmierinoši, tad sarežģītāka ir situācija ar izpratni par personas veselībai un dzīvībai nodarīto zaudējumu atlīdzināšanu, neizprotot kompensācijas principu un limita nozīmi. 

Pirmkārt, sabiedrībā valda maldīgs uzskats, ka jebkura smaga ceļu satiksmes negadījuma rezultātā katram smagi cietušajam pienāktos viss atlīdzības limits jeb maksimālā iespējamā limita summa, kas paredzēta uz vienu ceļu satiksmes negadījumu neatkarīgi no cietušo skaita. Otrkārt, mazāk kā puse autoīpašnieku ir informēti par to, kādus vispār personai nodarītos zaudējumu veidus sedz apdrošinātāji. Treškārt, tikai ceturtā daļa autovadītāju zina, ka OCTA apdrošinātāji maksā atlīdzību tik ilgi, kamēr vien satiksmes negadījuma rezultātā cietušajai personai saglabājas veselībai nodarītais kaitējums, un rodas izdevumi saistībā ar šo kaitējumu. Tieši šādās situācijās veidojas t.s. ilgtermiņa atlīdzību lietas, kad izmaksas tiek veiktas vairāku gadu garumā.

Ilgtermiņa atlīdzību lietas ir tās, kas padara OCTA atlīdzību izmaksas par personas veselībai un dzīvībai nodarītajiem zaudējumiem tik lielas. Pērn Latvijā lielākā apdrošināšanas atlīdzības izmaksa tika veikta par 3,99 miljoniem eiro, no kuriem būtiskākā daļa - 80,3% ir personas veselībai un dzīvībai nodarīto zaudējumu atlīdzība. Papildus ilgtermiņa zaudējumu atlīdzināšanai, plānotā rezerve ir vēl vismaz 1,3 miljonu eiro. Atlīdzība tiek maksāta par 2007. gadā notikušu ceļu satiksmes negadījumu Īrijā, kad autovadītājs, netiekot galā ar sava spēkrata vadību, ietriecās mūra sienā. Negadījumā ļoti smagas traumas guva visi automašīnā esošie jaunieši - trīs pasažieri un automašīnas vadītājs. Tā kā negadījums notika Īrijā, radītie zaudējumi tika rēķināti saskaņā ar turienes likumdošanu. Tāpat, ņemot vērā, ka daži no cietušajiem vairs nekad nespēs atgūt savas fiziskās spējas, lai turpinātu līdz negadījuma brīdim ierastās ikdienas gaitas, atlīdzības gan par ārstēšanos un rehabilitāciju, gan ikdienas aprūpi un nesaņemtajiem ienākumiem, tiks maksātas mūža garumā.

Ja personas veselībai vai dzīvībai kaitējumu nodarījis transportlīdzeklis, kuram uz satiksmes negadījuma brīdi nav bijusi spēkā esoša OCTA, tad izmaksas  tiek veiktas no LTAB administrētā Garantijas fonda, un patlaban aktīvas ir 53 ilgtermiņa atlīdzību lietas, kurās atlīdzības tiek izmaksātas jau vairāku gadu garumā. Jānorāda, ka starp Garantijas fonda administrētajām ilgtermiņa lietām līdz šim nav bijuši satiksmes negadījumos ar miljonos mērāmiem zaudējumiem, un jācer, ka tādu nebūs, jo šie zaudējumi, kas radušies neapdrošinātu transportlīdzekļu vadītāju dēļ, daļēji gulstas uz visu pārējo polišu pircēju pleciem.  

Tā, piemēram, par 2007.gadā notikušu avāriju, kurā neapdrošināta transportlīdzekļa vadītājs narkotisko vielu ietekmē sadūrās ar pretim braucošo transportlīdzekli, kā rezultātā bojā gāja trīs cilvēki un vidēji smagus miesas bojājumus guva viens cilvēks, zaudējumu atlīdzībās kopā jau izmaksāti 60 487 eiro, kamēr plānotā rezerve ilgtermiņa zaudējumu atlīdzināšanai papildus ir 53 220 eiro. 

Tikmēr lielākā sagaidāmā zaudējumu atlīdzība vienā no senākajām LTAB Garantijas fonda ilgtermiņa lietām ir par 2006.gada 27.septembrī Latvijā notikušu negadījumu. Tajā neapdrošināta transportlīdzekļa vadītājs vadīja automašīnu alkohola ietekmē, netika galā ar automašīnas vadību, nobrauca no ceļa brauktuves, ietriecās ceļmalas kokā un apgāzās. Smagus miesas bojājumus guva 18 gadus vecs pasažieris, kuram no 2007.gada bez termiņa ierobežojuma piešķirta 1.grupas invaliditāte. LTAB par valsts izmaksātajām pensijām, pabalstiem un ārstēšanu, kā arī pašas cietušās personas ārstēšanās izdevumiem kopā jau atlīdzinājis 51 tūkstoti EUR, bet plānotā rezerve papildus ir vēl – 161 tūkstotis eiro.

Pēdējo gadu statistika parāda, ka atlīdzības par personai nodarīto zaudējumu segšanu ieņem aizvien lielāku proporciju kopējā atlīdzību izmaksu summā. Ja 2012.gadā personām nodarīto zaudējumu atlīdzību apmērs bija 14% no kopējā atlīdzību apjoma, tad pērn atlīdzībās par personai nodarītajiem zaudējumiem tika izmaksāti 16,7 %. Līdzīgas pieauguma prognozes paredzamas arī šogad, turklāt ievērojamu vietu tajā ieņems atlīdzības par nemateriālajiem zaudējumiem. Jāatzīmē, ka kopš 2014.gada jūlija, kad stājās spēkā jauni Ministryu kabineta noteikumi par apdrošināšanas atlīdzības apmēru un aprēķināšanas kārtību par personai nodarītajiem nemateriālajiem zaudējumiem, šajā pozīcijā atlīdzību apmēri pieauguši aptuveni 11 reizes.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē