Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +25 °C
Skaidrs
Trešdiena, 26. jūnijs
Inguna, Inguns, Ausma, Ausmis, Ingūna

Mūrnieci nebiedē Āboltiņa

Uzmanību no minējumiem par varbūtējo Laimdotas Straujumas (Vienotība) valdības krišanu pagājušās nedēļas nogalē Vienotības līdere Solvita Āboltiņa pārnesa uz jaunu iespējamo aktualitāti - Saeimas priekšsēdes Ināras Mūrnieces (NA) nomaiņu, pirmdien vēsta laikraksts Diena.

Tiesa, kā vienas, tā otras pārmaiņas, visticamāk, ir savstarpēji saistītas. Ja valdība turpinās strādāt, tad lielākas izredzes amatu saglabāt ir arī Mūrniecei. Viņas runa 18. novembrī Saeimas svinīgajā sēdē bijis pēdējais iemesls, kas izraisījis koalīcijas partneres neapmierinātību, uzskatot, ka tā bijusi politizēta.

Mūrniece Dienai atzina - viņa priecājas, ja par Saeimas priekšsēdētāja runu cilvēki aktīvi izsakās un par to ir dažādi viedokļi. Tas nozīmē, ka notiek diskusija, un tā ir iespēja sabiedrībai prasīt no politiķiem atbildību un rīcību. Viņai radies iespaids, ka "te runa ir par vēlmi pēc jaunas valdības un politiķu varas ambīcijām". Saeimas priekšsēde pieļauj, ka Vienotībai nav ērti gāzt savu premjeru, tāpēc valdības demisiju var censties panākt "caur Saeimas spīkera pozīciju, cerot, ka Nacionālā apvienība pametīs koalīciju un tad būs iespēja jaunam premjeram veidot jaunu valdību".

Mūrniece arī neizslēdz, ka spīkera amats zināmiem politiķiem ir iekārojama pozīcija. Konkretizēt teikto viņa nevēlējās, un var tikai minēt, vai te domāta Āboltiņa vai Zaļo un Zemnieku savienība, kuras pārstāvis prezidijā Gundars Daudze, tāpat kā Āboltiņa, jau reiz ir bijis augstajā amatā. Saeimas opozīcijā esošā Latvijas Reģionu apvienība jau ir sagatavojusi lēmuma projektu par neuzticības izteikšanu Saeimas priekšsēdei Mūrniecei, kas gan nav vēl parlamenta darba kārtībā. Par amatpersonām Saeimā balso atklāti, un, ja kāds no koalīcijas šādu ierosinājumu atbalstītu, tas būtu vienošanās pārkāpums.

Uz vaicāto, vai Mūrniece varētu zaudēt amatu, Āboltiņa neatbildēja, uzsverot, ka koalīcijai nav svarīgāka uzdevuma, kā pieņemt nākamā gada valsts budžetu. Tas paredz arī palielināt finansējumu aizsardzībai, kas ir viena no prioritātēm. Jāpasaka, ka ar kritisko paziņojumu par Saeimas spīkeres runu Āboltiņa nenāca klajā pati. Viņa ar žurnālistiem tikās kā Nacionālās drošības komisijas priekšsēdētāja, un sarunas temats bija par valsts drošību. Tā kā par to savā svētrunā valsts proklamēšanas gadadienā ekumeniskajā dievkalpojumā Doma baznīcā runāja arī Evaņģēliski luteriskās baznīcas arhibīskaps Jānis Vanags, žurnālisti Āboltiņai lūdza izteikt viedokli arī par Vanaga sacīto. "Tā bija īsta valstsvīra runa pretēji tiem meliem, kas izskanēja no Saeimas tribīnes," negaidīti sacīja Āboltiņa. Viņasprāt, Saeimas priekšsēdētājam ir jāpārstāv visi politiskie spēki un valsts, nevis jāizmanto Saeimas tribīne saviem politiskajiem mērķiem.

No Āboltiņas teiktā varēja noprast, ka spīkeres izteiktie pārmetumi drošības iestādēm arī nav bijuši korekti. Saeimas svinīgajā sēdē Mūrniece sacīja: "Latvijas tiesībaizsardzības iestādes centīgi nodarbojas ar cilvēku, kas salauzis slotaskātu piketā, kurā tika slavināta Krievijas agresija Ukrainā. Bet tās neredz vairākkārtēju Maidānam veltītas izstādes demolēšanu valdības ēkas durvju priekšā. Sabiedrība valsts varai jautā: kā tas var būt?" Vienotības līderi bija sarūgtinājusi arī Mūrnieces nepiedalīšanās krīzes pārvarēšanas mācībās, kas Lielvārdē tika rīkotas valsts amatpersonām. Tajā laikā Saeimas priekšsēdētāja, kas ir otra augstākā amatpersona, stādījusi tulpes pie Saeimas ēkas kopā ar Nīderlandes vēstnieku Latvijā. Tā bija īpaša tulpju šķirne, kas nosaukta Latvijas vārdā. Mūrniece viņai izteiktos pārmetumus nekomentēja, bet tikai norādīja, ka šis pasākums jau bija ieplānots.

Visu žurnālistes Ināras Egles rakstu Mūrnieci nebiedē Āboltiņa lasiet pirmdienas, 23.novembra, laikrakstā Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kam vajag jauno dzelzceļu?

Saistībā ar projekta Rail Baltica smagnējo gaitu ir sācies vainīgo meklēšanas un atbildības pārspēlēšanas laiks.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē