Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +10 °C
Daļēji saulains
Otrdiena, 22. oktobris
Irīda, Īrisa, Airisa

NEPLP: Latvijas sabiedriskajā medijā tiks nodrošināta politiskā neatkarība

Ņemot vērā publiskajā telpā izskanējušos jautājumus par to, kādā veidā jaunajā Latvijas Sabiedriskajā medijā (LSM) tiks nodrošinātā viedokļu daudzveidība un politiskā neatkarība, Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome (NEPLP) ir sagatavojusi skaidrojumu, ar kuru ceturtdien tikšanās laikā NEPLP priekšsēdētājs Ainārs Dimants iepazīstināja Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas priekšsēdētāju Ināru Mūrnieci.

NEPLP informēja, ka LSM politisko neatkarību un viedokļu daudzveidību nodrošinās trīs galvenie faktori – politiski neatkarīga LSM padome; nodalīta programmu plānošana un satura veidošana; pakāpeniska pāreja uz no politiskās varas neatkarīgu LSM finansējuma modeli.

Padome uzsvēra, ka LSM uzraudzīs politiski neatkarīga LSM padome. Viens no tās svarīgākajiem uzdevumiem būs sekot, lai sabiedriskajā medijā tiek samērīgi atspoguļoti dažādu sabiedrības grupu viedokļi saskaņā ar visā Eiropā pieņemtiem sabiedriskā medija darbības principiem. Tāpat par vienu no svarīgākajiem LSM novērtējuma kritērijiem ir izvirzīta sabiedrības uzticība medijam, kas tiks mērīta divas reizes gadā.

LSM redakcionālo neatkarību nodrošinās medija organizācija, kas veidota pēc līdzsvara un atsvara (checks and balances) principa. Redakcionālā neatkarība salīdzinājumā ar pašreizējo Latvijas Televīzijas (LTV) un Latvijas Radio (LR) situāciju plānots ievērojami palielināt – strukturāli nodalot programmu plānošanu no satura veidošanas un ieviešot koleģiālu satura veidošanas vadību – redkolēģiju, kas apvienos ziņu redakciju un pārējo redakciju vadītājus.

Jaunajā LSM tiek saglabātas trīs ziņu redakcijas (televīzija, radio, internets). Redkolēģiju vada galvenais redaktors, kurš atbilstoši Eiropas Padomes rekomendācijām nav LSM valdē, līdz ar to valde nevar tieši ietekmēt redakcionālo lēmumu pieņemšanu. Tāpat palielināsies informācijas avotu daudzveidība LSM medija žurnālistiem, jo tiks izveidota kopīga informācijas datu bāze.

Ilgtermiņā viens no svarīgākajiem mehānismiem LSM neatkarības nodrošināšanai būs garantijas LSM finansējuma stabilitātei un neatkarībai no politiskās varas lēmumiem. Tādēļ LSM koncepcija paredz 2016. gadā apsvērt pakāpenisku pāreju no valsts budžeta dotācijas uz medija nodevas ieviešanu ne agrāk kā no 2017. gada. Tas gan būs iespējams, izpildot virkni priekšnosacījumu, tostarp būtiski palielinot auditorijas apjomu.

Tiekoties ar Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas priekšsēdētāja Ināru Mūrnieci, NEPLP priekšsēdētājs A.Dimants iesniedza skaidrojumu par to, kā LSM koncepcija balstās Konstitucionālo tiesību komisijas viedoklī Par sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu tiesisko regulējumu demokrātiskas valsts iekārtā, par ko tuvāk NEPLP informēs medijus piektdien, 7. jūnijā plkst. 12 sasauktajā preses konferencē.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Demokrātijas trauslums TM paspārnē

Pavisam klusi un mērķtiecīgi tieslietu ministres Ineses Lībiņas – Egneres ("Jaunā Vienotība") vadībā virzās slikts demokrātijas, varu dalīšanas un tiesiskuma precedents, par kuru tikpat klu...

Par pārvaldības kvalitāti

Nesen laikrakstā Diena un citos medijos uzmanība bija pievērsta Nobela prēmiju piešķiršanai. Saistībā ar pētījumu, kas saņēmis Nobela prēmiju ekonomikā, tika uzsvērta pārvaldības loma valsts attīst...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē