Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts

Olšteins:

Saeimas deputāts Klāvs Olšteins ekspresintervijā Dienai stāsta par Maksātnespējas likuma gorzījumiem.  

Latvijā ir paradums: ja kādu likumu atver grozījumiem, tad tur nereti sabalso arī tādas lietas, par kādām atvērēji nebija domājuši. Kā vērtējat notiekošo ap Maksātnespējas likuma grozījumiem?

Tātad aizvadītajā ceturdienā grozījumi tika pieņemti parlamentā otrajā lasījumā. Ja runā par pieminēto situāciju, šoreiz nevar sūdzēties. Jā, tieslietu ministrs ar savām idejām par izmaiņām juridisko personu maksātnespējas procesa regulējumā nāca klajā jau pēc tam, kad Tautsaimniecības komisija bija beigusi darbu pie grozījumiem, kuri, atgādināšu, skar fizisko personu maksātnespēju. Esam ar Bordāna kungu par šo situāciju runājuši, pietiekami skaidri norādot, ka tad, kad grozījumi ir jau uz trešo lasījumu, fundamentālas izmaiņas nav juridiski (to nosaka Saeimas Kārtības rullis) iespējamas.

Termiņš grozījumu iesniegšanai trešajam lasījumam ir nākamā gada 10. janvāris. Ceru, ka strādāsim pietiekami raiti, lai grozījumi stātos spēka nākamā gada 1. jūnijā. Sākotnējā iecere bija 2014. gada 1. janvāris, bet mēs "uzkārāmies" - komercbanku lobijs utt.

Būtu svarīgi nošķirt, kādas plānotās izmaiņas regulējumā ir ar atpakaļejošu datumu, t. i., attiecas uz jau izsniegtajiem kredītiem, un kādas attieksies uz nākotnē izsniedzamajiem. Lai cilvēki kaut ko nepārprot...

"Atpakaļejošais datums" attiecas uz fiziskās personas maksātnespējas procesa termiņu. Citiem vārdiem sakot, ja cilvēks jau ir ar parādsaistībām un viņam ir problēmas tās pildīt, tad viņš pēc grozījumu stāšanās spēkā varēs rakstīt iesniegumu ar lūgumu par saīsināto termiņu - vienu gadu.

Savukārt t. s. nolikto atslēgu princips (mazliet vulgarizējot - cilvēks atdot bankai īpašumu un pēc tam no saistībām pret banku ir brīvs) attieksies uz nākotnē izsniedzamajiem aizdevumiem fiziskajām personām. Mēs apzināmies, ka uz jau izsniegtajiem kredītiem šo principu attiecināt ir riskanti - var būt sūdzības Satversmes tiesā, varētu būt pārkāpts paļāvības princips uzņēmējdarbībā utt.

Lai gan var pieļaut, ka tie, kuri jau nespēj atdot kredītus, būtu priecīgi, ja nolikto atslēgu princips attiektos uz viņiem.

Protams, bet arī īsāks termiņš palīdzēs - ir tomēr liela atšķirība, vai tev maksājumi jāveic viena gada vai triju četru gadu garumā. Pašreizējais termiņš patiešām rada bezcerību, vēlmi aizbraukt utt. Un šī problēma skar pietiekami daudz cilvēku. Mūsu pasūtītais pētījums liecina, ka problēmas ar hipotekāro kredītu atdošanu ir apmēram 50% no šos kredītus ņēmušajiem, turklāt tie ir cilvēki spēka gados - dominē vecuma grupa 18-44 gadi. Profesionālā griezumā - vidēja ranga vadītāji, valsts un pašvaldību iestāžu darbinieki, biroju darbinieki privātajā sektorā. Vidējie ikmēneša ieņēmumi - 400 latu uz rokas. Īsi sakot, vieglāks regulējums palīdzēs aktīviem, perspektīviem cilvēkiem.

Plašāk lasiet ekspresintervijā piektdienas, 6.decembra, laikraksta Diena 3.lpp.!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē