Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +13 °C
Apmācies
Otrdiena, 22. oktobris
Irīda, Īrisa, Airisa

Pabriks: Galvenie izaicinājumi Baltijas jūras reģionā ir kiberuzbrukumi, enerģētiskā un informācijas telpas drošība

Būtiskākie Baltijas jūras reģiona valstu drošības izaicinājumi ir kiberuzbrukumi, enerģētiskā un informācijas telpas drošība, šodien uzstājoties Eiropas institūta (Pan-EuropeanInstitute) rīkotajā seminārā Baltijas jūras reģions 2025, Turku, Somijā,norādīja aizsardzības ministrs Artis Pabriks.

"Baltijas jūras reģiona labklājība, drošība un stabilitāte arvien vairāk ir atkarīga no kopīgiem centieniem stāties pretī jauniem izaicinājumiem. Igaunija ir attīstījusi savu kompetenci kiberdrošībasjautājumos, Lietuva - enerģētikas drošības jautājumos, bet Latvija ir uzsākusi padziļinātu izpēti informācijas telpas drošības jautājumos. Tā kā resursi ir ierobežoti, mums ir jādalās ar savām zināšanām, lai vairotu reģionālo drošību," uzsvēraA.Pabriks. Viņš norādīja, ka mūsdienu tehnoloģijas ļauj ātri izplatīties informācijai un retranslēt dažādus raidījumus no citām valstīm, tādējādi ietekmējot sabiedrības viedokli un medijus izmantojot kā manipulācijas ieroci.

Lai gan Somija un Zviedrija nav NATO dalībvalstis, Latvijai ar šīm valstīm ir izveidojusies ļoti pozitīva sadarbības pieredze starptautiskajā operācijā Afganistānā, atzina ministrs. "Zviedrijas un Somijas atrašanās ārpus alianses reizēm apgrūtina savstarpējās sadarbības iespējas, taču pieredze Afganistānā rāda, ka tas ir pārvarams. Līdz ar to rodas jautājums, vai abas valstis arī turpmāk saglabās savu neitralitāti, un, vai šādā gadījumā sadarbību ir iespējams attīstīt arī citos projektos."

A.Pabriks norādīja, ka Baltijas jūras reģions ir bijis un būs vieta, kur pārklājas nacionālās intereses ar ES un NATO iniciatīvām, un šīs dažādās intereses nosaka reģiona valstu dienaskārtību. Aizsardzības ministrs uzsvēra, ka arīES nākotnē būtu daudz nopietnāk jādomā par savas drošības garantēšanu, jo ASV arvien vairāk uzmanības velta Āzijas reģionam. Pēc A.Pabrika domām, ir jāveicina kopīgu drošības projektu īstenošana starp ES valstīm, kas būtu pielīdzināmas viedajai aizsardzībai NATO ietvaros.

Seminārā, kas šogad atzīmē 25.gadadienu, piedalās vairāk, nekā 200 ekspertu, kuri diskutē par Baltijas jūras reģiona nākotnes izaicinājumiem un iespējām drošības, izglītības, enerģētikas un vides jautājumos.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Par pārvaldības kvalitāti

Nesen laikrakstā Diena un citos medijos uzmanība bija pievērsta Nobela prēmiju piešķiršanai. Saistībā ar pētījumu, kas saņēmis Nobela prēmiju ekonomikā, tika uzsvērta pārvaldības loma valsts attīst...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē