Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +13 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 22. oktobris
Irīda, Īrisa, Airisa

Pavļuts: Pēc tās bedres, kurā iekritām, Latvijas ekonomika ir veiksmes stāsts

Lai kā mums pašiem to reizēm negribētos atzīt, pēc tās bedres, kurā iekritām pēc "treknajiem gadiem", Latvijas ekonomika ir veiksmes stāsts, komentējot Latvijas iekšzemes kopprodukta (IKP) rādītāju, kas šā gada trešajā ceturksnī, salīdzinot ar 2011.gada trešo ceturksni, palielinājies par 5,3%, atzina ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts.Ekonomikas ministrs prognozē, ka šogad Latvijas ekonomika augs vismaz par 5%.

"Latvijas ekonomikā tiešām ir notikusi paradigmas maiņa - mēs ražojam un eksportējam, un tikai tad tērējam, nevis aizņemamies, lai iztērētu vēl nenopelnītu naudu. Globālajā ekonomikā joprojām saglabājas virkne neskaidrību, un, visticamāk, vēl vairākus gadus neskaidrība un nestabilitāte saglabāsies. Tāpēc mums ir jāspēj būt pietiekami piesardzīgiem un elastīgiem, lai dažādās svārstības mūs skartu pēc iespējas mazāk," uzskata ministrs.

Pēc viņa sacītā, ekonomikas ilgtspējīgai izaugsmei un stabilitātes sajūtas vairošanai arī turpmāk izšķirošs būs konkurētspējas un produktivitātes kāpums, kā arī investīcijas pētniecībā un attīstībā, lai tirgum piedāvātu jaunus augstākas pievienotās vērtības produktus un pakalpojumus. Pavļuts uzsvēra, ka tāpēc Nacionālā industriālā politika ir vērsta divos lielos virzienos - atbalsts esošajām nozarēm to tālākai attīstībai, kā arī daudz mērķtiecīgāks un intensīvāks atbalsts nākotnes produktu, pakalpojumu un nozaru izveidei.

Ekonomikas ministrijas Ekonomiskās attīstības un darba tirgus prognozēšanas nodaļas vadītājs Jānis Salmiņš stāstīja, ka joprojām liela loma Latvijas tautsaimniecības attīstībā ir eksportam. "Laikā, kad globālā izaugsme saglabājas nestabila un galvenajos Latvijas eksporta tirgos Eiropas Savienībā izaugsme ir vāja, Latvijas preču eksports joprojām pieaug. Šā gada trešajā ceturksnī preču eksports faktiskajās cenās bija par 16% lielāks nekā iepriekšējā gada trešajā ceturksnī un kopumā šogad deviņos mēnešos par 12,6% pārsniedza 2011.gada attiecīgā perioda līmeni," sacīja ministrija eksperts.
Viņš atzina, ka aizvien lielāks devums tautsaimniecības izaugsmē ir arī uz iekšējo tirgu orientētām nozarēm.

Mazumtirdzniecības uzņēmumu apgrozījums trešajā ceturksnī pieauga par 9,1%, salīdzinot ar pagājušā gada trešo ceturksni. Arī būvniecības apjomi pakāpeniski aug, un trešajā ceturksnī tie bija par 8% lielāki nekā pirms gada. Pieaugums vērojams arī citās pakalpojumu nozarēs.

"Vērtējot turpmākās Latvijas tautsaimniecības perspektīvas, jāņem vērā, ka joprojām augsti riski pastāv saistībā ar turpmāko situācijas attīstību eirozonā. Saglabājoties vājam pieprasījumam mūsu tirdzniecības partnervalstīs, Latvijas eksporta izaugsmes tempi var kļūt lēnāki. Mazinoties ienākumu pieaugumam no eksporta, arī ekonomiskās aktivitātes iekšējā tirgū varētu augt mērenāk," pārliecināts Salmiņš.

Kā ziņots, IKP apjoms šā gada trešajā ceturksnī pēc sezonāli neizlīdzinātajiem datiem, salīdzinot ar 2011.gada trešo ceturksni, ir palielinājies par 5,3%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) ātrais novērtējums.



Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Par pārvaldības kvalitāti

Nesen laikrakstā Diena un citos medijos uzmanība bija pievērsta Nobela prēmiju piešķiršanai. Saistībā ar pētījumu, kas saņēmis Nobela prēmiju ekonomikā, tika uzsvērta pārvaldības loma valsts attīst...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē