Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 16. maijs
Edijs, Edvīns

Pirmais Eiropas tematiskais gads ir veltīts ārpolitikai

Pasaule 2000. gadā vienojās par tūkstošgades attīstības mērķiem, lai līdz 2015. gadam uz pusi samazinātu nabadzību. Šogad mums ir sarežģīts uzdevums - vienoties par jaunajiem mērķiem pēc 2015. gada.

Kopš 2000. gada pasaule ir mainījusies. Līdz ar nabadzības izskaušanu ir jāveicina ilgtspējīga ekonomiskā, sociālā un vides attīstība. Tāpat jaunajiem mērķiem jārisina cilvēktiesību un labas valsts pārvaldības jautājumi.

Attīstības sadarbībai ES līmenī vēl nekad nav bijusi pievērsta tik liela uzmanība. Pirms divām nedēļām Rīgā mēs atklājām Eiropas gadu attīstībai. Trīsdesmit gados šis ir pirmais "Eiropas tematiskais gads", kas ir veltīts ārpolitikai.

Attīstības sadarbība ir efektīvs pienesums mieram un stabilitātei jaunattīstības un pārejas ekonomikas valstīs. ES un tās dalībvalstis ir pasaulē lielākās attīstības palīdzības sniedzējas: 2013. gadā mēs kopīgi attīstības sadarbībai veltījām 56,9 miljardus eiro - vairāk nekā pusi no pasaulē sniegtās palīdzības.

Vislabākie piemēri efektīvai ES sadarbībai ar citām valstīm un sasniegtajiem rezultātiem vērojami tepat. Valstis, kuras ES pievienojušās kopš 2004. gada, ir ilgstoši saņēmušas atbalstu no citām valstīm.

Latvija ir viena no 50 attīstītākajām pasaules valstīm. Līdztekus citām ES dalībvalstīm Latvija veiksmīgi liek lietā zināšanas un pieredzi, lai veicinātu demokrātiju, ekonomisko izaugsmi un sieviešu tiesības pasaulē. Jau vairāk nekā desmit gadu Latvija atbalsta Centrālāzijas un ES Austrumu partnerības valstis - tajās attīstot, piemēram, sociālās rehabilitācijas sistēmu bērniem ar īpašām vajadzībām, stiprinot robežsardzes profesionalitāti, sniedzot palīdzību tieslietu reformās un veicinot uzņēmējdarbību.

Pēdējo gadu norises Austrumu partnerības valstīs apliecina, cik svarīga valsts attīstībai ir politiska stabilitāte un laba pārvaldība. Reģiona drošība atkarīga arī no mūsu pienesuma šo valstu tiesību sistēmas attīstībā. Ja neinvestēsim šo valsts iestāžu attīstībā, arī ieguvumiem no jaunas infrastruktūras, izglītības un veselības jomas uzlabojumiem nebūs jēgas.

ES ir pasaules lielākais un atvērtākais vienotais tirgus jaunattīstības valstīm, un ikvienam Eiropas patērētājam var būt milzīga ietekme uz to cilvēku dzīvēm, kas tirgojas ar mūsu reģionu. Tas cieši saistās ar Eiropas gada attīstībai ideju - vēstīt ES iedzīvotājiem par to, kā ikviens var radīt pārmaiņas, piemēram, ikdienā pērkot jaunattīstības valstu ražojumus.

Nedrīkst aizmirst, ka attīstības sadarbība ir ES pilsoņu interesēs. Virkni problēmu, piemēram, nelegālo migrāciju, klimata pārmaiņas un terorismu, vislabāk ir risināt to saknē - ar starptautisku palīdzību un atbalstu konkrētai valstij.

Attīstības un vides nākotne ir mūsu rokās. Izmantosim 2015. gadu, Eiropas gadu attīstībai, lai pievērstu uzmanību attīstībai un mudinātu rīkoties. Katrs sniegsim savu artavu, lai mainītu situāciju un palīdzētu cilvēkiem, kas dzīvo pasaules visnabadzīgākajās valstīs. Galu galā mūsu valstis pašas pavisam nesen ir veikušas ceļu līdz izaugsmei un attīstībai. Mūsu sasniegtais spilgti pierāda, ka starptautiskam atbalstam un solidaritātei var būt izšķiroša nozīme ikvienas nācijas liktenī.


 sadarbībā ar Eiropas Komisijas pārstāvniecību Latvijā

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vēlēšanu balagāns

Varbūt iepriekšējās reizēs nebiju pamanījis, bet šķiet, ka šogad Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanas politiķu un viņu partiju acīs ieguvušas krietni būtiskāku nozīmi.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē