Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 23. oktobris
Daina, Dainida, Dainis

Pūķis: Par jaunām administratīvi teritoriālām izmaiņām jārunā 2020. gadā

Pirms gatavot jaunas pašvaldību administratīvi teritoriālās izmaiņas, vispirms nepieciešams izvērtēt, kas iznācis no iepriekšējām reformām, portālam Diena.lv sacīja Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) vecākais padomnieks Māris Pūķis.

Par jaunām administratīvi teritoriālām izmaiņām būtu iespējams runāt 2020. gadā, kad būs veikts rūpīgs izvērtējums par to, kas iznācis no iepriekšējās reformas un novadiem būs dots laiks, lai sevi pierādītu, uzskata M. Pūķis.

"Normāla pieeja ir tāda, ka vispirms izdomā plānu, pēc tam ievieš viņu dzīvē, pēc tam izvērtē, kas ar viņu ir noticis un tad gatavo nākamās izmaiņas. Bet šeit ir piemērs, ka ministrija [Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija – red.] neko nav izvērtējusi, bet metās atkal kaut ko taisīt," norādīja LPS padomnieks.

Izvērtējot administratīvi teritoriālās reformas rezultātus, vienam no galvenajiem kritērijiem jābūt tam, cik efektīvi novadi spēs darboties, piesaistot investorus nākamajā plānošanas periodā. Tāpat būtisks faktors ir depopulācija vai populācijas palielināšanās, uzskata M. Pūķis.

Cerības attīstīties ir arī visiem mazajiem novadiem, jo, kā norāda M. Pūķis, arī maza sistēma var būt efektīva, ja tā atrod savu nišu. "Tas ir tāpat kā ar valstīm. Ir sekmīgas lielas valstis, kā Vācija, bet ir arī sekmīgas maziņas valstis, kā piemēram, Luksemburga vai Sanmarīno."

M. Pūķis skaidro, ka savulaik ļoti veiksmīgi attīstījās Jūrkalnes pagasts, kurš šobrīd iekļauts Ventspils novadā. Jūrkalnes pagastā dzīvojuši vien 400 iedzīvotāji, taču viņi tolaik pamanījās piesaistīt 13 investīciju projektus gada laikā, uzturēt savu pašdarbnieku teātri un lepoties ar to, ka viņi tur dzīvo, pauž M. Pūķis. "Pats galvenais ir cilvēku iniciatīva. Tur pat nav tik svarīgi teritoriālie resursi, svarīgs ir cilvēciskais faktors."

Administratīvi teritoriālā reforma bija liels process, kas sākās 1992. gadā un noslēdzās 2009. gadā. M. Pūķis atgādina, ka administratīvi teritoriālajai reformai ir paredzētas divas daļas – vietējā un reģionālā. Šobrīd ir īstenota tikai vietējā daļa, taču reģionālā joprojām gaida savu risinājumu.

"Tautas valodā bieži vien par reģionālo apsaukā vietējo reformu. Vietējā reforma droši vien nav izdevusies, bet jautājums ir tāds, ka neviens nav noskaidrojis, kas īsti nav izdevies," skaidro M. Pūķis.

Intervijā Dienai vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Edmunds Sprūdžs (RP) atzinis, ka līdzšinējā reģionālā reforma nav devusi gaidīto efektu. "Mēs tā arī neesam ieguvuši pēc savas ekonomiskās varēšanas līdzvērtīgus novadus, ir pilnīgs jūklis!" norādījis E. Sprūdžs.

Ministrs Nacionālā attīstības plāna ietvaros vēlas virzīt savu vīziju par administratīvi teritoriālo iedalījumu, nosakot piecus reģionus – Kurzemi, Vidzemi, Latgali, Zemgali un Rīgu, kā arī rajonus to iepriekšējās robežās.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Par pārvaldības kvalitāti

Nesen laikrakstā Diena un citos medijos uzmanība bija pievērsta Nobela prēmiju piešķiršanai. Saistībā ar pētījumu, kas saņēmis Nobela prēmiju ekonomikā, tika uzsvērta pārvaldības loma valsts attīst...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē