Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +13 °C
Daļēji saulains
Trešdiena, 23. oktobris
Daina, Dainida, Dainis

Račs: AKKA/LAA ir neefektīvi autoru tiesību aizsardzības jomā

Latvijas autoru biedrība Autortiesību un komunicēšanās konsultāciju aģentūra/ Latvijas Autoru apvienība (AKKA/LAA)  ir labi iekasēšanas administrācijā, bet ļoti neefektīvi autoru tiesību aizsardzības jomā, portālam Diena.lv norādīja dzejnieks un mūziķis Guntars Račs.

Viņš sacīja - "ja būtu citādāk, man nenāktos 11 gadus tiesāties ar citu līdzautoru, kura pusē organizācija ir nostājusies un nebūtu manas prasības pret AKKA/LAA".

Viņaprāt, tiesību aizsardzības ziņā daudz vairāk ir paveikusi Latvijas Mūzikas Producentu Apvienība LaMPA. "AKKA/LAA deklarē, ka tas nemaz nav viņu primārais uzdevums - aizsargāt. Tas parasti tiek atstāts paša autora ziņā. AKKA/LAA pārsvarā nodarbojas ar atlīdzības sadali un iekasēšanu, kas skar autora mantiskās tiesības, bet norobežojas no autora morālo tiesību aizstāvēšanas un pārstāvniecības, jo tas nav sevišķi pateicīgs un lēts prieks. Taču gudrs autors labi zina, ka viņam par sava darba izmantošanu pienākas atlīdzība un šīs atlīdzības iekasēšanu autors ir uzticējis šai vai citai pasaules organizācijai, kas tādejādi ir starpnieki atlīdzības pieprasīšanā un sadalē," uzsvēra G.Račs. 

Mūziķis un dziesmu autors uzskata, ka AKKA/LAA lielākā kļūda ir jaunu cilvēku neievēlēšana organizācijas valdē. Tā "gadiem ilgi stagnē un ir aizspriedumu vajāta". "Tas noved pie tā, ka daudzi aktuāli autori izšķirošos brīžos nav organizācijai lojāli un publiski neaizstāv organizācijas publiski pausto viedokli," rezumēja mūziķis.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Moldovas trauksmes zvans

Iepriekšējās nedēļas nogalē Moldovā notikušajā referendumā par atbalstu valsts kursam uz integrāciju Eiropas Savienībā vārda tiešā nozīmē pēdējā brīdī uzvaru ar 11,6 tūkstošu balsu pārsvar...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē