Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +5 °C
Daļēji saulains
Trešdiena, 8. maijs
Staņislava, Staņislavs, Stefānija

RD: Cilvēki pansionātos dzīvo sliktāk, nekā ieslodzītie dzīvos jaunajā cietumā

Rīgas domes Sociālo jautājumu komitejas priekšsēdētāja Olga Veidiņa (SC) un Mājokļu un vides komitejas priekšsēdētājs Vjačeslavs Stepaņenko (GKR), trešdien apmeklējot sociālās aprūpes centru Stella maris, pauda sašutumu par to, ka cilvēki sociālās aprūpes centros dzīvo sliktāk, nekā plānoti cietumnieku sadzīves apstākļi iecerētajā jaunajā daudzmiljonu cietumā.

Veidiņa un Stepaņenko apmeklēja sociālās aprūpes centru, lai uzzinātu, kā dzīvo tā iemītnieki apkures sezonā.

"Sociālās aprūpes centrs pastāv jau 18 gadus, un sākotnēji tas tika saņemts kā kara hospitālis visnotaļ bēdīgā stāvoklī," stāstīja Stella maris direktors Aldis Virbulis.

Iemītniekiem ir pieejama kapela, kurā notiek arī dažādi kultūras pasākumi, atpūtas telpas, kurās ir iespējams skatīties televizoru, sildīties pie kamīna, kā arī vienkārši pasēdēt. Ikdienā iemītniekiem tiek piedāvātas dažādas nodarbības, kā, piemēram, zīmēšana, vingrošana.

Kā novēroja aģentūra LETA, sociālā aprūpes centra teritorijā uz betona norobežojumiem ir dažādi koši gleznojumi. Virbulis skaidroja, ka to, kas tiks zīmēts, izvēlējās paši iemītnieki un ar tiem tiek novērsta pelēcīguma sajūta.

"Nākamajā Rīgas domes sasaukumā vajadzētu runāt par sociālajiem projektiem, censties piesaistīt Eiropas līdzekļus, lai sakārtotu pansionātus. Stella maris ir viena no skaistām vietām, kuru ir nepieciešams attīstīt," pauda Veidiņa.

Nākotnē Stella maris teritorijā paredzēts būvēt jaunu, vienotu pansionāta ēku. Kā vienu no "sāpīgākajiem" jautājumiem centra darbinieki min tieši telpas ierobežotību un to, ka nav liftu, kas sarežģī daudzus ikdienas darbus.

"Jāsāk risināt jau šodien, jo rīt būs par vēlu," savu nostāju sociālo aprūpes centru jautājumā pauda Stepaņenko. "Visas sociālās problēmas ir "nogrūstas nost", tā vietā tiek plānots celt cietumu par 55 miljoniem latu," klāstīja politiķis, piebilstot, ka ir šausmīgi, ka cilvēki sociālās aprūpes centros dzīvo sliktāk, nekā varēs dzīvot topošā cietuma iemītnieki.

Pēc vizītes Veidiņa un Stepaņenko pauda pateicību visiem sociālā centra darbiniekiem par darbu, ko viņi veic ikdienā.

Stella maris aprūpes centra komplekss atrodas Daugavgrīvā, pie Buļļupes. Tajā ietilpst divas mājas, kurās dzīvo 116 klienti, kā arī viena administrācijas un ēdināšanās ēka. Pēc aprūpes centra sniegtajiem datiem, vidējais iemītnieku vecums ir aptuveni 80 gadi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Mūsu valoda un tās prestižs

Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijā nesen tika spriests par atteikšanos no krievu valodas kā otrās svešvalodas vidusskolās, un kārtējo reizi atklājās, ka valodu tēma tiek uztverta ...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē