Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Svētdiena, 20. oktobris
Leonīda, Leonīds

Rinkēvičs: ES paplašināšanās 2004. gadā bija vēsturisks un dziļi simbolisks notikums

Ārlietu ministra apsveikums Latvijas desmitajā gadadienā Eiropas Savienībā

Līdz ar Latvijas neatkarības atjaunošanu 1991. gadā integrācija Eiropas Savienībā (ES) un Ziemeļatlantijas Līguma organizācijā (NATO) konsekventi bija viens no galvenajiem valsts ārpolitikas uzdevumiem un mērķiem visām valdībām.

Nešaubīgi var apgalvot, ka ES paplašināšanās 2004. gadā bija vēsturisks un dziļi simbolisks notikums. Tā bija ne tikai lielākā paplašināšanās ES vēsturē, bet arī Eiropas kontinentā tika būtiski palielināta miera un drošības zona, nojaucot vardarbīgi radīto „dzelzs priekškaru” un pieliekot punktu vienai no 20. gadsimta vēstures netaisnībām.

Latvija jau 10 gadus ir pilntiesīga ES un NATO dalībvalsts. ES ietvaros esam iesaistījušies un integrējušies visās svarīgākajās iniciatīvās un politikās. Latvija ir Eiropas integrācijas kodolā! Dalībai ES viennozīmīgi ir bijusi pozitīva loma un nozīme kopējā mūsu valsts attīstībā, lai arī aizvadītie 10 gadi nav bijuši vienkārši nedz ES, nedz arī Latvijai.

ES ir ienākusi ļoti daudzās un dažādās mūsu ikdienas dzīves jomās – sākot ar ārpolitiku, valsts drošību un beidzot ar Latvijas pašvaldībām un skolām. Dalība ES paver gan lielākas, gan labākas iespējas Latvijai piekļūt pasaules tirgiem, kas ir svarīgi, lai dažādotu eksporta iespējas un stiprinātu ekonomisko drošību. ES Kohēzijas fondi ir bijusi stabila un ilgstoša investīcija Latvijas ekonomikā. Tāpat pateicoties dalībai ES, būtiski ir pieaudzis atbalsts Latvijas lauksaimniekiem. Acīmredzami ir augusi Latvijas iedzīvotāju vispārējā labklājība. Vairums no tā ir kļuvis par pašsaprotamu, kam pat ikdienas steigā vairs nepamanām. Tomēr neaizmirsīsim, ka ES ir bijusi arī kā svarīgs „drošības spilvens”, kas ir palīdzējis Latvijai grūtā brīdī, kas bez citu dalībvalstu solidaritātes būtu bijis daudz grūtāk. Visbeidzot - mēs esam veiksmīgi pievienojušies Eirozonai un burtiski, lemjam Eiropas likteni.

Latvija, kopš neatkarības atjaunošanas ir pārliecinoši pierādījusi, ka varam sasniegt un izdarīt to, kas brīžiem pašiem un arī citiem ir licies tāls, nesasniedzams, nereāls mērķis. Šobrīd Latvijas interesēs ir nodrošināt veiksmīgu un harmonisku ES tālāko attīstību, stiprinot ES vienotību un solidaritāti.

Apsveicu Jūs visus ar mūsu pirmajiem desmit gadiem Eiropas Savienībā, un droši virzāmies tālāk!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē