Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +22 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

RTU rektors: Ik gadu jāpalielina finansējums augstākajai izglītībai

Jaunajai valdībai jāievēro spēkā esošos likumus un ik gadu konsekventi jāpalielina finansējums augstākajai izglītībai un zinātnei, bet, sākot no 2018. gada, Latvijā jāievieš bezmaksas augstāko izglītību, aicina Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) rektors akadēmiķis Leonīds Ribickis.

Augstskolu likums nosaka, ka valsts dibinātajās augstskolās ik gadu finansējums pieaug ne mazāk kā par 0,25% no iekšzemes kopprodukta, savukārt Zinātnes likums paredz, ka zinātniskajai darbībai valsts ik gadu palielina finansējumu par 0,15%. Pēdējos gados, ņemot vērā taupības režīmu, šis finansēšanas princips nav ievērots. RTU rektora vadītā LUA aicina jauno valdību pildīt minētajos likumos noteikto ikgadējo finansējuma pieaugumu, jo "ir tikai godīgi prasīt, lai likumos paredzētais atainotos arī realitātē un augstskolas varētu rēķināties ar finansējuma apjomu nākotnē," saka Ribickis. 

Prioritārs ir arī jautājums par zinātnes koncentrāciju universitātēs, jo universitātes ir tā vieta, kur krāt zinātnisko potenciālu un audzināt jaunos zinātniekus. Šādā veidā universitātes efektīvāk varētu piesaistīt Eiropas Savienības (ES) finansējumu zinātniskajiem pētījumiem, kas veicinātu zinātnes attīstību valstī.

Universitātēm svarīgs jautājums ir arī infrastruktūras attīstība, tāpēc Ribickis LUA vārdā aicina valdību piešķirt lielāku ES struktūrfondu finansējumu universitāšu studiju infrastruktūras attīstībai. Patlaban konkrēta summa vēl nav zināma, bet indikācijas liecina, ka jaunajā struktūrfondu plānošanas periodā augstākās izglītības infrastruktūrai kopumā ir iecerēts finansējumu atvēlēt aptuveni tādā apjomā, kādu iepriekšējā periodā piesaistīja viena augstskola, konkrēti — RTU. Ja finansējuma sadalījuma procents nemainīsies, var prognozēt, ka augstskolām trūks līdzekļu, lai pilnveidotu un attīstītu savu studiju vidi. 

Jaunajai valdībai vajadzētu nodrošināt līdzfinansējumu no valsts budžeta universitāšu ES fondu finansēto infrastruktūras attīstības un zinātnisko projektu īstenošanai. Patlaban augstskolām jāsedz līdz pat 25% no projekta finansējuma, ieguldot savus nopelnītos līdzekļus, jo valsts dotāciju studiju vietām nedrīkst tērēt projektos. Tikmēr, piemēram, Lietuvā valsts pilnībā nodrošina struktūrfondu līdzfinansējumu, norāda RTU rektors.

Top komentāri

Ieva
I
Nevis visai izglītībai pēc kārtas, bet tikai tām programmām, no kurām tiešām ir jēga. Sākumā varētu rīkoties kaut vai kā civilizēto valstu augstskolas: izstrādāt tālmācības kursus mūžizglītības programmas ietvaros. Tādus, kādus piedāvā Coursera vai Edx.
Tikai nevajag!
T
Apskatieties, kādas lagas ir rektoram. Samaziniet rektoram un pielieciet docētājiem.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē