Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 23. oktobris
Daina, Dainida, Dainis

Saeimas deputāti: Valsts atbalsts C hepatīta ārstēšanai ir nepietiekams

Valsts atbalsts C hepatīta ārstēšanai 75% no kopējām izmaksām ir nepietiekams, liecina Hepatīta biedrības veiktā Saeimas deputātu aptauja. Gan pozīcijā, gan opozīcijā esošie deputāti norāda, ka valsts atbalsts ir par mazu un ka kompensācijas apjomu būtu jāpalielina līdz 100%.

Lielākā daļa aptaujāto deputātu pauž nostāju, ka tā ir viena no prioritātēm, kas būtu jāņem vērā, izstrādājot jauno valsts budžetu. Citi pauž nostāju, ka pieaugot līdzekļu apjomam, jānovirza finansējums ar C hepatītu inficēto  pacientu ārstēšanai.

"Atbalsts noteikti nav pietiekošs, īpaši smago C hepatīta genotipu saslimšanas gadījumos, kuros valsts apmaksātā medikamenta efektivitāte ir tikai 10%. Caur veselības apakškomisiju septembrī atkal skatīsim Veselības Ministrijas atbildes uz mūsu iepriekš uzdotajiem jautājumiem šajā sakarā, lai jau definētu konkrētākus uzdevumus. Papildus, uzskatu, ka liela problēma ir preventīvajos pasākumos un sabiedrības neinformētībā, kas ir novedusi pie totālas neizvairīšanās no inficēšanās riskiem," aptaujā norādīja Neatkarīgā deputāte Elīna Siliņa.

Arī veselības ministre Ingrīda Circene (V) piekrīt, ka atbalsts ir nepietiekams. "Es piekrītu, ka finansējums C hepatīta medikamentiem ir nepietiekams, tāpat kā visai nozarei. Ministrija rada iespēju pagājušajā gadā paaugstināt finansējumu no 50 līdz 75%, un ja pieaugs līdzekļu apjoms veselības aprūpei, noteikti novirzīsim finansējumu arī ar C hepatītu inficētajiem pacientiem," sacīja ministre.

Saskaņā ar Nacionālā Veselības dienesta veiktajiem aprēķiniem, lai pacientiem ar hronisku C vīrushepatītu varētu palielināt valsts atbalstu ārstēšanās izdevumu kompensēšanai no 75% līdz 100%, nepieciešamais papildu finansējums ir ne mazāks kā 940 000 latu gadā.

"Mēs aptauju veicām ar mērķi noskaidrot, ko patiesībā  domā lēmuma pieņēmēji mūsu valstī un kā viņu teiktais saskan ar viņu darbiem. No atbildēm redzam, ka joprojām tiek runāts par to, ka kompensācijas apjoms C hepatīta ārstēšanai ir par mazu, tagad gaidām reālus darbus," savu nostāju pauda Hepatīta biedrības vadītāja Olita Mengote.

Arī nozares eksperti pauduši nostāju, ka 21% ar C hepatītu inficēto skaita pieaugums gada laikā ir ārkārtīgi liels Latvijas mērogam, tāpēc nepieciešama tūlītēja augstāko valsts amatpersonu iesaistīšanās. Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) dati liecina, ka ar C hepatītu inficēto personu īpatsvars Latvijā varētu sasniegt aptuveni 2%. Vairumā Eiropas valstīs šis rādītājs ir no 0,5 līdz 2%. Latvija ir vienīgā starp Baltijas valstīm, kurā ārstēšanās ar C hepatītu netiek pilnībā apmaksāta no valsts.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Par pārvaldības kvalitāti

Nesen laikrakstā Diena un citos medijos uzmanība bija pievērsta Nobela prēmiju piešķiršanai. Saistībā ar pētījumu, kas saņēmis Nobela prēmiju ekonomikā, tika uzsvērta pārvaldības loma valsts attīst...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē