Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +13 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 22. oktobris
Irīda, Īrisa, Airisa

SC: Lielo pilsētu mēri ir jāievēl tautai

Politiskās apvienības Saskaņas centrs (SC) 11. Saeimas frakcija gatavo grozījumus likumdošanā, lai deviņās republikas nozīmes pilsētās pilsoņi mērus varētu ievēlēt tiešās vēlēšanās. SC Saeimas frakcijas deputāti arī uzskata, ka vienlaicīgi ir jāpārskata pašvaldības struktūru tiesības un pienākumi, stingrāk nošķirot lēmējvaru no izpildvaras.

Iniciatīvu ieviest deviņu lielo pilsētu - Rīgas, Jūrmalas, Jelgavas, Ventspils, Liepājas, Daugavpils, Rēzeknes, Jēkabpils un Valmieras - mēru tiešās vēlēšanas izteica SC frakcijas deputāts Vladimirs Reskais. Pēc deputāta domām, lai tiktu ievēlēts, kandidātam uz mēra amatu ir jāsaņem vairāk nekā 50% balsu. Tiesības izvirzīt mēra kandidātu jādod ne tikai partijām un politiskām apvienībām, bet arī vēlētāju apvienībām - tas veicinās demokrātiju un pilsoniskās sabiedrības attīstību. Ar laiku šādu mēru ievēlēšanas kārtību var noteikt arī citās pašvaldībās.

"Pasaules praksē pastāv vairākas pilsētu mēru (pašvaldību vadītāju) ievēlēšanas sistēmas. Lai cik daudzveidīgas nebūtu šīs sistēmas, principiāla nozīme ir diviem risinājumiem: pirmais - mēru ievēl pašvaldības deputāti, kā tas pašlaik notiek Latvijā, vai arī viņu ieceļ ar augstākas varas rīkojumu, kā to dara Krievijā; otrais variants - mēru izvēlas tauta," saka V.Reskais. "Mūsu situācijā politiskā tirgus un intrigu rezultātā par mēru var tikt ievēlēts kādas pašvaldības koalīciju veidojošās partijas maz pamanāms pārstāvis. Šāds mērs bieži vien ir atkarīgs no koalīcijas un ir spiests pirmām kārtām pārstāvēt un aizstāvēt tās intereses, nevis pašvaldības iedzīvotāju intereses. Spilgtākais šādas sistēmas trūkumu piemērs - skaļie skandāli ap Jūrmalas domes priekšsēdētāja vēlēšanām. Pašreizējā pašvaldības vadītāju ievēlēšanas sistēma pakļauta kolektīvās atbildības principam, kāds tas ir Latvijas izpratnē - tas ir: ja atbildīgi ir visi, tad patiesībā atbildīgs nav neviens. Tiešās vēlēšanas, gluži pretēji, nostiprinās personiskās atbildības principu politikā. Mērs, ko ievēlējusi tauta, būs mazāk atkarīgs un pirmām kārtām strādās savu vēlētāju labā, apzinoties, ka tieši viņi, nevis politiskā tirgus dalībnieki, vērtē mēra darbības efektivitāti," uzskata deputāts.

V.Reskais uzsver, ka mēru ievēlēšanas sistēmas maiņa ir vērienīga reforma, kas prasīs arī pašvaldības struktūru tiesību un pienākumu pārskatīšanu. "Mēru ievēlēšanas kārtības maiņa prasa gan paša pašvaldības vadītāja, gan deputātu korpusa un dažādu pašvaldības struktūru pilnvaru apjoma pārskatīšanu. Protams, šīm izmaiņām arī skaidrāk jānodala lēmējvara un izpildvara, jāveicina pašvaldības darba caurskatāmība," norāda V.Reskais.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Par pārvaldības kvalitāti

Nesen laikrakstā Diena un citos medijos uzmanība bija pievērsta Nobela prēmiju piešķiršanai. Saistībā ar pētījumu, kas saņēmis Nobela prēmiju ekonomikā, tika uzsvērta pārvaldības loma valsts attīst...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē