Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +13 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 30. aprīlis
Liāna, Lilija

Seile: Pieprasījums pēc izglītības jomas un uzņēmējdarbības sadarbības arvien pieaug

Pieprasījums pēc izglītības jomas un uzņēmējdarbības sadarbības arvien pieaug, un katrs pasākums, kas stiprina saites starp zinātni un tautsaimniecību, ir ļoti svarīgs, tiekoties ar Pasaules Brīvo latviešu apvienības (PBLA) vadību, uzsvēra izglītības un zinātnes ministre Mārīte Seile.

Seile aicināja apsvērt nepieciešamību turpmāk tādos pasākumos kā, piemēram, nesen notikušais Pasaules latviešu ekonomikas un inovāciju forums iekļaut arī izglītības un zinātnes tēmas. Viņa uzsvēra, ka ir jāizmanto visas zināšanas un pieredze, kas mums pieejama.

Tikšanās laikā ministre ar diasporas pārstāvjiem apsprieda nepieciešamību veidot diasporas un Latvijas sadarbību visos izglītības līmeņos, kā arī pētniecībā un zinātnē, kā arī modernas attālinātās apmācības programmas izveides nepieciešamību latviešu valodas un kultūrvēstures apguvei.

Seile uzsvēra, ka, lai nodrošinātu vislabāko atbalstu diasporai latviešu valodas un kultūrvēstures apguvei, nepieciešams skaidri definēt ilgtermiņa mērķus latviešu valodas attālinātās apmācības programmām un veidot modernus, mūsdienu prasībām atbilstošus un profesionālus mācību materiālus. Tāpat nepieciešams izvērtēt efektīvākos valsts budžeta finansējuma ieguldīšanas veidus diasporas izglītības atbalstam.

Izglītības un zinātnes ministrijas finansējums diasporas atbalstam 2015.gadā valsts valodas politikas budžeta programmā sasniedz 195 645 eiro. Par šiem līdzekļiem Latviešu valodas aģentūra izstrādā mācību materiālus latviešu valodas apguvei dažāda vecuma diasporas bērniem un nodrošina to pieejamību, finansē diasporas nedēļas nogales skolu pedagogu profesionālo pilnveidi un konsultē skolēnu vecākus, sniedz finansiālu atbalstu diasporas skolām, nosūta pedagogus darbā uz diasporas mītnes zemju skolām, kā arī īsteno adaptācijas pasākumus reemigrējušo bērnu iekļaušanai Latvijas skolās un atbalsta izglītojošu pasākumu organizēšanu Latvijā un ārvalstīs.

Plānots, ka 2016.gadā atbalsts diasporai no budžeta programmas Valsts valodas politika un pārvalde sasniegs 200 000 eiro. Kopējais IZM atbalsta saņēmēju skaits šajā programmā šogad pieaudzis līdz 1548 personām. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē