Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +5 °C
Apmācies
Otrdiena, 7. maijs
Henrijs, Jete, Henriete, Enriko

Skudra: Stulbie latvji atzīmējamu dienu pareizticīgajiem varēja atvēlēt

Būtu normāli, humāni, pieņemami, ka pareizticīgo Ziemassvētki, ebreju Jaunais gads un svētki, kas saistīti ar vēsturiskajām minoritātēm, nebūtu oficiāli valsts svētki, bet atzīmējamas dienas ne tikai juridiski, "uz papīra", bet arī reāli atzīmējamas, šādu viedokli portālam Diena.lv pauda Latvijas Universitātes Sociālo zinātņu fakultātes Komunikācijas studiju nodaļas asociētais profesors Ojārs Skudra.

"Stulbie latvji, atzīmējamu dienu pareizticīgajiem varēja atvēlēt. Oficiāli valsts svētki būtu par daudz, bet atzīmējama diena - pozitīvs žests" – tā O.Skudra norādīja Twitter.

Kā vēstīts, Saeima ceturtdien kārtējo reizi noraidīja apvienības Saskaņas centrs priekšlikumu grozīt likumu Par svētku, atceres un atzīmējamām dienām un noteikt pareizticīgo Ziemassvētkus 7.janvārī par svētku dienu.

"Uzskatu, ka, ja mēs lietojam nošķīrumu "vēsturiskās minoritātes" un citas minoritātes, tad jebkurā gadījumā krievi ne tikai ir skaitliski daudz, bet arī ir vēsturiskā minoritāte," atzina profesors. Viņš sacīja, ka, iespējams, nav politkorekti teikt, ka tiesības jāpiešķir, ja vairāk cilvēku, bet vecticībniekiem un pareizticīgajiem ir ievērojama vieta starp reliģiskajām konfesijām.

"Tas jautājums par praktisko realizāciju saistāms ar tām vispārējām normām sabiedrības saliedēšanai. Tā būtu simboliska darbība, kas nepaliktu runāšanas līmenī, bet tas būtu reāls solis," skaidroja profesors. Viņš uzskata, ka balsojums Saeimā par šo jautājumu parādīja, ka darbojas tas "trulais princips", ka to, ko virza Saeimas opozīcija, ir jānoraida.

Viņš atzina, ka Saeimas deputātu noraidījumu atzīt pareizticīgo Ziemassvētkus kā valsts svētkus viņš atbalsta, tomēr pasludināt šos svētkus kā atzīmējamu dienu O.Skudra atbalsta.

"Ja pareizticīgo Ziemassvētus atzītu par valsts svētkiem, de facto tas nozīmētu netiešā veidā atzīt krievu valodu kā valsts valodu," analizējot referenduma rezultātus un noskaņojumu sabiedrībā, sacīja O.Skudra. "Pieņemu, ka pareizticīgo baznīcās dievkalpojums notiek krievu valodā. Valsts svētki attiecas ne tikai uz datumu, bet arī uz liturģiju un procedūru," skaidroja Latvijas Universitātes profesors.     

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē