Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +3 °C
Apmācies
Otrdiena, 23. aprīlis
Jurģis, Juris, Georgs

Skudra: Vilcināšanās ar nodokļu politikas pamatnostādņu pieņemšanu nāks par sliktu ZZS

Vilcināšanās ar nodokļu politikas pamatnostādņu pieņemšanu var nākt par sliktu Zaļo un zemnieku savienībai (ZZS), uzskata Latvijas Universitātes Sociālo zinātņu fakultātes asociētais profesors Ojārs Skudra.

Skudra aģentūrai LETA norādīja, ka patlaban koalīcijā Nacionālā apvienība Visu Latvijai!-TB/LNNK ieņēmusi neiejaukšanās pozīciju, ļaujot jautājumu atrisināt partijai Vienotība un ZZS.

Savukārt Vienotība šajā procesā Skudras ieskatā mēģina nodokļu politikas reformas rāmja pieņemšanu maksimāli pietuvināt pašvaldību vēlēšanām. "Viena no hipotēzēm ir, ka Vienotība lēmumu mēģina pietuvināt 3.jūnijam. Jo ilgāk ZZS nepieņems "Vienotības" noformulētās nostājas, jo negatīvākā gaismā ZZS ar premjeru Māri Kučinski un finanšu ministri Danu Reiznieci-Ozolu priekšgalā sevi nostāda priekšvēlēšanu kampaņā," teica eksperts.

Viņš norādīja, ka šis ir pozitīvākais scenārijs, ko varētu sagaidīt, domājot par norisēm koalīcijā reformas kontekstā. Vienotība darbosies, aizbildinoties ar problēmām, norādīja Skudra. Viņš piebilda, ka ZZS nostāja par to, ka konkrēti ar reformu saistīti jautājumi jārisina konkrētos likumdošanas aktos, neizklausoties pietiekami pārliecinoši. "Tad rodas jautājums - kādēļ nepieciešamas pamatnostādnes, ja reiz jautājumi tiks risināti likumdošanas aktos.

Skudra uzsvēra, ka patlaban reformas kontekstā pastāv strīds par to, kas reformas rezultātā cietīs zaudējumus un kādi būs šie zaudējumi. Viņaprāt, par labu Vienotības nostājai spēlē arī Ārzemju investoru padomes priekšlikums reformu atlikt līdz 2019.gadam.

Taču Skudras ieskatā pastāv arī otrs hipotētisks attīstības variants, kas varētu rezultēties arī ar valdības krišanu. Skudra neizslēdza aizkulišu spēlēs, iespējams, Vienotības frakcijā ir deputāti, kas "piestaigā pie ZZS frakcijas", tādējādi radot iespējamību, ka vēlāk Saeimā reforma varētu tikt pieņemta ar ZZS, daļas Vienotības un arī opozīcijas, tostarp Saskaņas balsīm. "Nav izslēgts, ka Vienotības vadība testē šādu iespēju, tādēļ atliek jautājuma pieņemšanu, sacīja Skudra.

Skudra pauda, ka, ja īstenosies otrais scenārijs, tas būtu nopietns signāls potenciālajām pārmaiņām valdībā - tās krišanu vai sastāva maiņu.

Kā ziņots, Ministru kabinets šodien pēc vairāk nekā četru stundu garām diskusijām vienojās uz nedēļu atlikt lēmuma pieņemšanu par Finanšu ministrijas (FM) izstrādātajām valsts nodokļu politikas pamatnostādnēm 2018.-2020.gadam.

FM izstrādātās nodokļu politikas pamatnostādnes paredz ieviest divas iedzīvotāju ienākuma nodokļa ( IIN) pamatlikmes - 20% ienākumiem līdz 45 000 eiro gadā un 23% ienākumiem virs 45 000 eiro gadā. Iecerēts būtiski paaugstināt ar IIN neapliekamo diferencēto minimumu uz 250 eiro mēnesī. Reforma paredz arī paaugstināt atvieglojumu par apgādībā esošām personām no 175 uz 250 eiro mēnesī. Reforma paredz arī daudzas citas izmaiņas.

Tās ieviešanas rezultātā radušos nodokļu ieņēmumu zudumus iecerēts kompensēt ar akcīzes nodokļa celšanu degvielai, cigaretēm un alkoholam.

Top komentāri

cenzors noziedznieks
c
Pareizais lēmuma pieņemšanas process. 1. Šaubas - domājam, ko un kā darīt un vai vispār vajag. 2. Lēmums - esam izvēlējušies vislabāko variantu un lemjam tā arī izdarīt. 3. Darbība - izdarām to, ko nolēmām, bez svārstīšanās un šaubām, jo tās jau ir pabeigtas 1. posmā. ZZS process - 1. Lēmums. Pieņemts populistisks lēmums, nedomājot, kā to vars izpildīt. 2. Darbība - sāk darīt, bet sekas nav pārdomātas, atklājas negaidītas grūtības, izrādās, ka lēmums ir bijis nepārdomāts un neizpildāms. 3. Šaubas - eu, džeki, vai tik mēs neesam pieņēmuši neizpildāmu lēmumu?
pārdomas 4. maija rītā
p
Diez vai akcīzes nodokļa celšana degvielai, cigaretēm un alkoholam kompensēs to valsts budžeta ienākumu zudumu, kas radīsies reforma srezultātā. Tādējādi nāksies aizņemties un turpināt dzīvot uz nākamo paaudžu rēķina. Piedevām palielināsies cigarešu un alkohola kontrabanda un nelegālā aprite, bet degviela ir tautsaimniecības asinis.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairāk raugās uz Rietumiem

Latvijā aizvien populārāks kļūst viedoklis, ka nepieciešama dziļāka integrācija Eiropas Savienībā (ES), pat ja tā nes līdzi politiskās un ekonomiskās suverenitātes mazināšanos. 2019. gada pavasar...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē