Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +11 °C
Daļēji apmācies
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Strazda advokāts: Tiesu reputāciju iedragā nevis tiesneši, bet Bordāns

Tiesu reputāciju iedragā nevis tiesnešu rīcība, bet tieslietu ministra Jāņa Bordāna (VL-TB/LNNK) neapdomīgie izteikumi un neprofesionāla darbība savā amatā, uzskata par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu aizdomās turētā Rīgas pilsētas Zemgales priekšpilsētas tiesas priekšsēdētāja Ziedoņa Strazda advokāts Pāvels Rebenoks.

Advokāts domā, ka Bordāns "pēdējā laikā uzvedas ārkārtīgi neadekvāti, un ministra izteikumi degradē tieslietu sistēmu". Pie šāda secinājuma advokāts nācis, izlasot ceturtdien publicēto aģentūras LETA ziņu, kurā tieslietu ministrs norādīja, ka Latvijas tiesām ir slikta reputācija un ka tiesneši necenšas rīkoties tā, lai šo reputāciju uzlabotu.

Rebenoks arī ir neizpratnē par Bordāna lēmumu ierosināt disciplinārlietu pret Strazdu. "Es uzskatu, ka tieslietu ministra rīcība šajā jautājumā bija pārsteidzīga, faktiskajiem apstākļiem neatbilstoša un juridiski nekorekta," sacīja advokāts.

Pirmkārt, aplami esot bijis tas, ka disciplinārlieta ierosināta, kamēr Strazds atradies slimnīcā un bijis darbnespējīgs, skaidroja aizdomās turētā tiesneša aizstāvis. Pēc viņa teiktā, "tas ir kaut kas nedzirdēts - pret slimu cilvēku ierosināt disciplinārlietu, viņam pašam klāt neesot", Otrkārt, brīdī, kad tika ierosināta disciplinārlieta, Strazds jau bija iesniedzis lūgumu atbrīvot viņu no amata, sacīja Rebenoks.

Treškārt, disciplinārlieta tika ierosināta par tiem pašiem faktiskajiem apstākļiem un iespējamām darbībām, par kurām tiek izmeklēts kriminālprocess KNAB, uzsvēra advokāts. "Grūti saprast, kā ir vērtējamas šīs ministra darbības - vai kā neuzticība Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam (KNAB) vai arī viņš grib, lai disciplinārlietu komisija pildītu kādas izmeklēšanas funkcijas?" neizpratnē Rebenoks.

Papildus tam advokāts ir sašutis, ka disciplinārlieta ir ierosināta pret Strazdu kā pret tiesnesi, jo faktiski aizdomas pret viņu izteiktas kā pret tiesu iestādes vadītāju, nevis kā pret tiesnesi. "Man šobrīd tas izskatās pēc ne visai izteiksmīga politiskā soļa, kas liecina tikai un vienīgi par ministra politiskās pieredzes trūkumu," izteicās Strazda advokāts.

Kā ziņots, 7.augustā KNAB darbinieki aizdomās par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu mantkārīgā nolūkā aizturēja Rīgas pilsētas Zemgales priekšpilsētas tiesas priekšsēdētāju Strazdu. Izmeklētāji pieļauj, ka Strazds varētu būt fiktīvi nodarbinājis tiesas darbiniekus un izmantojis viņu kontos ieskaitīto naudu.

Pēc aizturēšanas Strazdam pasliktinājās veselības stāvoklis un viņš nonāca slimnīcā. 17.augustā aizdomās turētais tiesnesis lūdza atbrīvot sevi no amata veselības problēmu dēļ. 20.augustā Bordāns pēc Strazda paskaidrojumu saņemšanas nolēma ierosināt pret viņu disciplinārlietu. 27.augustā Tieslietu padome noraidīja Strazda lūgumu un lēma nerosināt Saeimu atbrīvot viņu no amata veselības stāvokļa dēļ.

Atbrīvošana no amata veselības stāvokļa dēļ ir vienīgais veids, kā tiesnesim pēc amata atstāšanas saglabāt savu izdienas pensiju neatkarīgi no vecuma, vēlāk paskaidroja Tiesu administrācijas pārstāve Agnija Karlsone.
Tikmēr KNAB turpina Strazda kriminālprocesa izmeklēšanu. Līdzās viņam šajā lietā aizdomās tiek turēta arī Rīgas apgabaltiesas tiesnese Skaidrīte Buivide.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē