Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +21 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 8. jūlijs
Adele, Antra, Ada

Tiesībsargs: Likumprojekts par apsūdzētu pašvaldību deputātu pilnvaru ierobežošanu neatbilst cilvēktiesībām

Saeimas noraidītie likumprojekta grozījumi, kas paredzēja priekšlikumu ierobežot pašvaldību deputāta pilnvaras, ja pret viņu sākta kriminālvajāšana par smagu vai sevišķi smagu noziegumu, neatbilst Satversmē garantētajām cilvēktiesībām, uzskata Tiesībsargs Juris Jansons.

Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) frakcijas deputāti bija lūguši Tiesībsargam sniegt atzinumu par likumprojekta Grozījumi Republikas pilsētas domes un novada domes deputāta statusa likumā 4. panta redakcijas atbilstību Latvijas Republikas Satversmē garantētajām cilvēktiesībām. ZZS ir saņēmusi Tiesībsarga viedokli par likumprojekta noraidītā priekšlikuma neatbilstību Satversmē garantētajām cilvēktiesībām, portālu Diena.lv informēja ZZS.

Izvērtējot likumprojektā ietverto ierobežojumu saturu un piemērošanas kārtību, Tiesībsargs norāda, ka likumprojektā paredzētais ierobežojums deputāta pilnvarām neparedz sabiedrības apdraudējumam un deputāta nodarījumam individuālu izvērtējumu, bet attiecina ierobežojumus arī uz tiem gadījumiem, kad noziegumi varētu būt paveikti aiz neuzmanības vai citos ārkārtas apstākļos.

Tāpat Tiesībsargs norāda, ka ierobežojums deputātam var būt uzlikts nesamērīgi ilgi, jo kriminālvajāšana par sarežģītiem nodarījumiem var pārsniegt pat deputāta mandāta termiņu. 

Atsaucoties uz Satversmes 101. pantu, Tiesībsargs norāda, ka tiesības piedalīties valsts un pašvaldības darbā ir ļoti svarīgas, un tās kalpo kā garants demokrātiskas iekārtas pastāvēšanai. Šādas tiesības ir nostiprinātas arī vairākos starptautiskos cilvēktiesību dokumentos, piemēram ANO Vispārējā cilvēka tiesību deklarācijā un Starptautiskajā paktā par pilsoniskajām un politiskajām tiesībām.

Jau ziņots, ka ceturtdien, 9.maija, Saeimas plenārsēdē tika noraidīts priekšlikums ierobežot pašvaldību deputāta pilnvaras, ja pret viņu sākta kriminālvajāšana par smagu vai sevišķi smagu noziegumu.

Atbildīgās komisijas noraidītais priekšlikums grozījumiem Republikas pilsētas domes un novada domes deputāta statusa likumā paredzēja: ja pret deputātu sākta kriminālvajāšana par smagu vai sevišķi smagu noziegumu, attiecīgais deputāts ar dienu, kad pašvaldībā saņemta procesa virzītāja informācija, zaudē tiesības piedalīties pašvaldības un tās komisiju un komiteju, kā arī citu to institūciju sēdēs, kurās pašvaldība viņu ir ievēlējusi vai apstiprinājusi.

Tāpat bija paredzēts, ka šādi ierobežojumi noteikti līdz kriminālvajāšanas izbeigšanai vai līdz brīdim, kad stājas spēkā notiesājošs spriedums. Tika plānots, ka pilnvaru ierobežošanas laikā deputāts saņems daļēju atalgojumu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē